Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

ΟΑΕΔ: Τα 7 νέα προγράμματα που θα γίνουν άμεσα και αφορούν 60.000 ανέργους

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017


Τουλάχιστον επτά νέα προγράμματα για την απασχόληση ή και επαγγελματική κατάρτιση περισσότερων από 60.000 ανέργων αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας, στην πλειοψηφία τους μέσω του ΟΑΕΔ, εντός των επόμενων μηνών.

Πρόκειται για δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, κάλυψης μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα νέας γενιάς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Μάλιστα, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επισημαίνει πως παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, η κυβέρνηση, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόκειται να προωθήσει τη “συμμαχία για την απασχόληση”, μία πρωτοβουλία με κεντρικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Τα νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 355,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να “τρέξουν” εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, στοχεύοντας κυρίως στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως νέοι, μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι άνω των 50 ετών.

Αναλυτικά, τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:

- Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε 274 Δήμους της χώρας, για 23.000 ανέργους. Οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος αφορούν 10.000 άτομα σε 51 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους,, οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Για πρώτη φορά η νέα γενιά προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει ένα μείγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου, μέσα από προγράμματα κατάρτισης στον Τομέα της Πληροφορικής και μέσω σεμιναρίων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ.

- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων Δημόσιων Φορέων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των ωφελουμένων.

- Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών (Β’ Φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας), συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.

- Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 άτομα (11,5 εκατ. ευρώ).

- Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα (2 εκατ. ευρώ).

- Παράλληλα, επανασχεδιάζεται το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Με το νέο σχεδιασμό, το πρόγραμμα διαχωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην επιχορήγηση, σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, μεγάλων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, ενώ η δεύτερη αφορά την επιδότηση, σύμφωνα με το καθεστώς ενίσχυσης de minimis, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων. (60 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας των τελευταίων ετών, όπου έχουν επικρατήσει οι ευέλικτες μορφές εργασίας, εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες ή αμείβονται έναντι, η προώθηση της πλήρους απασχόλησης βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας των προγραμμάτων που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας για την υποστήριξη των ανέργων.

Εντός του μήνα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ενώ χθες, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την εκ νέου παράταση υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών, έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 15:00.


Η παράταση αφορά:

α) Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Αττική, Νότιο Αιγαίο

β) Περιφέρειες σε μετάβαση: Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη

γ) Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.

Το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014-2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ, τουΕΣΠΑ και στην ιστοσελίδα.




Πηγή:www.euro2day.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου