Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Που θα προσληφθούν οι 25.000 επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Ο χάρτης των προσλήψεων το 2014 – Που θα προσληφθούν 25.000 άτομα – Αναλυτικός οδηγός



Την πρόσληψη 1.500 πτυχιούχων που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2006 μέχρι σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα ο χάρτης των προσλήψεων πτυχιούχων για το 2014 συμπληρώνεται με την τοποθέτηση 22.000-24.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας από το φθινόπωρο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις και τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Συνολικά οι προσλήψεις μονίμων και εκτάκτων πτυχιούχων στον στενό πυρήνα του δημόσιου τομέα θα ξεπεράσουν τις 25.000 για τη φετινή χρονιά.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο των αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, Δημήτρη Χαρίτο, όπου ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας για την πρόσληψη 791 ατόμων από τους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Οι 791 επιτυχόντες θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς με βάση τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για την κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Συνολικά θα προσληφθούν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού 514 επιτυχόντες που κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο και 54 τεχνολογικής εκπαίδευσης στον κλάδο διοικητικού – οικονομικού, 151 μηχανικοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 10 απόφοιτοι ΤΕΙ, καθώς και 62 διοριστέοι διαφόρων ειδικοτήτων. Για την τοποθέτησή τους θα δημοσιευθεί «κλειστή» προκήρυξη, προκειμένου να επανακαταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και να επιλεγούν για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Ηδη έχουν κατανεμηθεί 203 επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς:

25 στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην κεντρική υπηρεσία και στους εποπτευόμενους φορείς,
49 στο υπουργείο Εργασίας,
15 στο υπουργείο Πολιτισμού,
39 στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας,
16 στο υπουργείο Ναυτιλίας,
46 στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης,
6 στο υπ. Περιβάλλοντος και
7 στο ΑΣΕΠ.
Με την προοπτική να προσληφθούν ακόμα 500 διοριστέοι πτυχιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το φθινόπωρο, ουσιαστικά τακτοποιούνται στο σύνολό τους οι 1.500 επιτυχόντες προσοντούχοι υπάλληλοι που είχαν πετύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2006 μέχρι και πρόσφατα.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του συλλόγου των αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ δήλωσε ότι «το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι περιορισμένες προσλήψεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2014, θα γίνουν με προγραμματισμό και δίνοντας πάντα προτεραιότητα σε επιτυχόντες αδιόριστους υπαλλήλους από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».

Τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση «προχωρούμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας δίνοντας την τελική έγκριση για την πρόσληψη 791 επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ» και ξεκαθάρισε ότι η κεντρική άποψη του υπουργείου παραμένει σταθερή πως «σε κάθε καινούργια πρόσληψη που θα γίνεται στο Δημόσιο προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν επιτυχόντες από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».

500 νέες προσλήψεις

Συνολικά 500 νέες προσλήψεις πτυχιούχων στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ προγραμματίζει για το φθινόπωρο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους». Οι διορισμοί θα γίνουν με τη διαδικασία του «κλειστού διαγωνισμού» για συγκεκριμένες θέσεις όπου οι υποψήφιοι θα κριθούν εάν καλύπτουν τα κριτήρια της προκήρυξης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο θα αναμένει τα αποτελέσματα της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας που θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες των δήμων.

Με βάση τα νέα δεδομένα θα προκηρυχτούν οι νέες θέσεις στις οποίες αναμένεται να τοποθετηθεί το σύνολο των αδιόριστων πτυχιούχων σε δήμους και περιφέρειες. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταγράψει την ομάδα των αδιόριστων πτυχιούχων σε όλο το Δημόσιο που φτάνουν τους 1.500 και με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» και «μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση» προγραμμάτισε την πρόσληψή τους σε θέσεις που υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου εντός του 2014 θα έχουν τοποθετηθεί όλοι οι αδιόριστοι πτυχιούχοι που έχουν πετύχει σε παλιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Εκπαιδευτικοί

Με περισσότερους από 22.000 αναπληρωτές θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καλύψει τις κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Το πρόβλημα με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία διογκώνεται από τις 5.000 και πλέον συνταξιοδοτήσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αλλά και από το γεγονός ότι διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να δούμε τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις αποχωρήσεις δασκάλων και καθηγητών, έχουν κατατεθεί 1.789 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 3.226 στη δευτεροβάθμια (σύνολο 5.015).

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι οι πιθανότητες να γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι ελάχιστες και πρόσθεσε πως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια θα καλυφθούν με προσλήψεις αναπληρωτών. Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 22 με 24 χιλιάδες αναπληρωτές. «Ακριβή εικόνα για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα χρειαστούμε το ερχόμενο σχολικό έτος θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών, δηλαδή των μεταθέσεων και αποσπάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία και για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις και μόλις ολοκληρωθούν, το υπουργείο Παιδείας θα είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσες χιλιάδες αναπληρωτών θα χρειαστούν ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

Πάντως, τόσο οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όσο και αιρετοί στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η καθυστέρηση των υπηρεσιακών μεταβολών θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη, οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για μετάθεση υποβάλλονται κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβρη. Επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων, «ακολουθεί η εξέταση των ενστάσεων και οι αμφισβητούμενες αιτήσεις, οι μεταθέσεις σε διαπολιτισμικά σχολεία κ.λπ., διαδικασίες που είναι χρονοβόρες». Η μη έγκαιρη ανακοίνωση των μεταθέσεων (που κάθε χρόνο γινόταν τον μήνα Απρίλιο), προσθέτει, «έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές -αποσπάσεις, μόνιμοι διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών- που αναγκαστικά θα καθυστερήσουν, με ορατό τον κίνδυνο να μην υπάρχουν οι απαιτούμενοι εκπαιδευτικοί την 1η του Σεπτέμβρη στα σχολεία».



Πηγή: Εθνος

Blog Widget by LinkWithin