Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Κατάρτιση και πρακτική άσκηση με αμοιβή έως 2.410 ευρώ για 5 μήνες

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

 Ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων του νέου προγράμματος επιταγής εισόδου (Voucher) για 12.000 νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας. Από τους 12.000 νέους, οι 3.000 θέσεις αφορούν απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ενώ 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα προσφέρει μέσω «voucher» θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι ανέρχεται σε 2.410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους ωφελούμενους σε τρεις δόσεις (1η με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης ? 2η με την ολοκλήρωση 180 ωρών πρακτικής άσκησης και 3η με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης).
Μάλιστα, η δράση συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και ειδικότερα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Με βάση το πρόγραμμα, στους νέους από 18 έως 24 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ παρέχεται θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία 420 ωρών (περίπου 5 μηνών). Για απόφοιτους Δευτεροβάθμιας / Μεταδευτεροβάθμιας προβλέπεται θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών και πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία 380 ωρών (περίπου 5 μηνών).

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ / ΤΕΙ), οι οποίοι έχουν έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 έως και 31.12.1996.

Οι άνεργοι νέοι θα πρέπει να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση -κατά περίπτωση- τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών, ενώ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Ακόμη, θα πρέπει να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Τα κριτήρια επιλογής
Μερικά από τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η διάρκεια της ανεργίας (μέγιστος βαθμός είναι τα 20 μόρια). Από 0 έως 4 μήνες, ο υποψήφιος λαμβάνει τρία μόρια ανά πλήρη μήνα ανεργίας από τον πρώτο έως και τον τέταρτο μήνα ανεργίας με μέγιστο βαθμό τα 12 μόρια. Από 5 μήνες και άνω, ο υποψήφιος λαμβάνει 12 μόρια συν 0,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα ανεργίας από τον πέμπτο μήνα ανεργίας και άνω με μέγιστο βαθμό τα 20 μόρια
Σημαντικό ρόλο έχει και το συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικ. Ετους 2014, το οποίο μπορεί να δώσει έως και 15 μόρια. Ως ατομικό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου σε περίπτωση που υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος). Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αιτούντες που δεν είχαν οι ίδιοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης δηλώνουν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα της πατρικής οικογένειας.
Δικαιολογητικά
Για τους απόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ απαιτείται:
- Αντίγραφο του τίτλου σπουδών
- Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής ταυτότητας
- Αντίγραφο της κάρτας ανεργίας σε ισχύ
- Αντίγραφο Eκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. Ετους 2014)
- Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές

Οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλλουν αντίγραφο Απολυτηρίου, αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, αντίγραφο της κάρτας ανεργίας σε ισχύ, αντίγραφο Eκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. έτους 2014) και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές.

Εγγραφείτε στο Μητρώο για Voucher
Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής» στην ειδική ιστοσελίδα http://www.youthguarantee.yeka.gr/.
Εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που θα δημοσιεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος από το υπουργείο Εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ VOUCHERS ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Θέσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ
Υπόλοιπες θέσεις
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? ΘΡΑΚΗ
210
630
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
240
720
ΗΠΕΙΡΟΣ
120
360
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
59
175
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
234
702
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
150
450
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
54
162
ΚΡΗΤΗ
165
495
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
600
1.800
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
72
216
ΑΤΤΙΚΗ
900
2.700
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
76
230
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
120
360
ΣΥΝΟΛΟ
3.000
9.000
*Θέσεις για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


http://www.ethnos.gr/
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου