Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Βήμα βήμα η διόρθωση λαθών στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013


Ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επικαλούνται αδυναμία να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων που έρχεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο. Συγκεκριμένα, πρέπει να συμπληρώσουν  τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta.



Οι πολίτες που δεν μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους ηλεκτρονική αίτηση θα πηγαίνουν στην εφορία τους, για να την συμπληρώσουν χειρόγραφα. Η ΔΟΥ θα προωθεί την καταχώρηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.



Ρόλο-κλειδί ο προϊστάμενος της εφορίας:



Με τη σειρά της, η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία, αποστέλλει αρχείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την οριστική εξέτασή τους, όπου ρόλο-κλειδί έχει οπροϊστάμενος της εφορίας. Και αυτό γιατί, θα μπορεί να αποφασίζει πρώτον αναστολή διακοπής του ρεύματος.



Δεύτερον την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις -που είναι δύο για το έτος 2011 και πέντε για το 2012.



Τρίτον τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του τέλους, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.



Πού δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση:



Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων: Αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους. Εκεί δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση.



Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.



Για τα λάθη στον υπολογισμό του τέλους:



Όσον αφορά στις διορθώσεις επί του ειδικού τέλους ακινήτων λόγω λαθών στον υπολογισμό του (λάθος τιμές ζώνης, λάθος τετραγωνικά), στην εγκύκλιο περιγράφεται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία:



1. Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το ειδικό τέλος ακινήτων έτους 2011.



2. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, στην παλαιότητα ή στην τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012.



3. Οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση όπου εντοπιστεί λάθος στην τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. το διορθώνει ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο.



4. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2012, η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις διορθωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ.



5. Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο. Εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012.



Στις περιπτώσεις που θα προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος καταβάλλεται για φέτος, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί και μετά τις διορθώσεις θα γίνει συμψηφισμός με το ειδικό τέλος ακινήτων το 2012.



Κατά τα λοιπά, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

• Για το έτος 2012 το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε ισόποσες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

• Για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

• Σε μη οικιακά ακίνητα ( βιομηχανίες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία) μεγαλύτερα από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους, που προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης, μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

• Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31η Μαρτίου 2012.

• Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 35% της συνολικής επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το τέλος, των κύριων αποκλειστικά τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.

• Ο μειωμένος συντελεστής (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό) του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται: σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.



Ο ιδιοκτήτης με σοβαρή αναπηρία εξαιρείται ακόμη και αν το ακίνητο είναι συνιδιοκτησία με τον ή τη σύζυγό του ή ακόμη και αν ανήκει μόνο στον ή την σύζυγο.



Τα παραπάνω ισχύουν με τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

• Ειδικά για τους πολύτεκνους:



Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα κύριος ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.



Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, ομοίως, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Blog Widget by LinkWithin