Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι κάνουν έστω κι ένα μεροκάματο

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Ή το σποραδικό μεροκάματο ή το επίδομα ανεργίας. Αυτές είναι ούτε λίγο ούτε πολύ οι επιλογές των ανέργων που από τις 26 Μαΐου 2017 κι εξής υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα.

Εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, ημερομηνίας εκδόσεως 26/5/2017, καταργεί ρητά από την ημερομηνία αυτή κι εξής την δυνατότητα των επιδοτούμενων ανέργων, συμπεριλαμβανομένων όσων αιτούνται το επίδομα για πρώτη φορά, να έχουν παράλληλα με το επίδομα ανεργίας και κάποια σποραδική ή μερική απασχόληση.

Το καθεστώς δεν αλλάζει για όσους λάμβαναν ήδη, κατά την ανωτέρω ημερομηνία, τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας και παράλληλα απασχολούνται μερικώς, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, η οποία δίνει οδηγίες στις υπηρεσίες του Οργανισμού για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4461/2017, σχετικά με την περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων.

Για «συνεχιζόμενη επίθεση στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανέργων» κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης, κι εξηγεί:



«Μέχρι τις 26/5 ο επιδοτούμενος άνεργος, αυτός που λαμβάνει ή αιτείται επίδομα ανεργίας, είχε τη δυνατότητα, το δικαίωμα, μαζί με το επίδομα ανεργίας να έχει και μία σποραδική απασχόληση παράλληλα: 3 ημέρες την εβδομάδα και έως 12 ημέρες το μήνα συνολικά. Ή κάποια μερική απασχόληση, εφόσον το ύψος των αποδοχών της μερικής απασχόλησης δεν υπερβαίνει το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Αν ήταν λιγότερο αφαιρούσαμε τις αποδοχές από το επίδομα (360 ευρώ) και έπαιρνε το υπόλοιπο.Τώρα με την εγκύκλιο, από τις 26/5 δεν μπορεί ένας άνεργος επιδοτούμενος να έχει κάποια σποραδική ή μερική απασχόληση».

Όπως τονίζει ο κύριος Μακράκης: «Πριν λίγο καιρό με τον τελευταίο μνημονιακό νόμο διεκόπη το επίδομα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ένα ακόμη επίδομα.

»Βλέπουμε δηλαδή να στοχοποιείται ο άνεργος, να προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τον άνεργο. Από τη στιγμή μάλιστα που οι επιδοτούμενοι άνεργοι έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ υπογραμμίζουν την ανάγκη για «εξορθολογισμό και διεύρυνση των επιδομάτων σε μία σταθερή βάση, ώστε να στηριχθούν οι άνεργοι», οι ίδιοι οι άμεσα πληττόμενοι υφίστανται το σοκ στα γκισέ των καταστημάτων του Οργανισμού:

«Πήγα σήμερα να αιτηθώ το επίδομα. Δεν το δικαιούσαι μου λέει η υπάλληλος. Ήταν και η ίδια αμήχανη. Επειδή έχω αυτά τα 4 ρημαδοένσημα τον μήνα» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο 59χρονος κ. Δάμος. Εδώ και λίγες ημέρες εργάζεται μόνο ως διανομέας, 4 τρίωρα τον μήνα. Έχασε την βασική του πρωινή εργασία, αφού ο εργοδότης του «δεν άντεχε οικονομικά να με κρατήσει άλλο», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Οπότε τώρα εμένα με αναγκάζει να κάνω τι; Να πάω να παρακαλέσω τον βραδινό μου να μου δώσει κι αυτός μια απόλυση και να με κρατήσει με μαύρα;» αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους του Οργανισμού, το 2010 οι επιδοτούμενοι άνεργοι αντιστοιχούσαν στο 40 – 45% του συνόλου των ανέργων, ενώ σήμερα μόλις στο 9 – 10% .
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου