Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Νέο πρόγραμμα για την κατάρτιση 16.000 ανέργων ηλικίας άνω των 29 ετών

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Ηλικία άνω των 29 ετών και χαμηλά προσόντα

Νέα προγράμματα για την κατάρτιση, πρακτική άσκηση και απασχόληση 95.000 και πλέον ανέργων χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ. Το βάρος δίνεται στους νέους, αλλά και ανέργους όλων των ηλικιών, που δεν έχουν υψηλά προσόντα για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο και προβλέπουν:
Η δράση του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών
  • Κοινωφελή εργασία σε δήμους, περιφέρειες και άλλες υπηρεσίες.
  • Επιταγή για κατάρτιση σε ΚΕΚ και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.
  • Κατάρτιση ανέργων με χαμηλά προσόντα σε τομείς που υπάρχει ζήτηση.
  • Πρόσληψη με επιδότηση σε τοπικές αγορές.
  • Ιδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων από νέους.
Νέο πρόγραμμα για την κατάρτιση 16.000 ανέργων ηλικίας άνω των 29 ετών υλοποιεί μέσα στον Σεπτέμβριο ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν τόσο τη θεωρητική, όσο και την πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων, η οποία θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα διάρκειας πέντε μηνών.
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ και αφορά την παροχή σε άνεργους, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, σε δεξιότητες υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά:
  • θεωρητική κατάρτιση,
  • πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας,
  • πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, και
  • εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ωφελούμενοι
Στους ωφελουμένους του προγράμματος περιλαμβάνονται εγγεγραμμένοι άνεργοι νέοι που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, άνεργοι που συμμετείχαν σε ενέργειες κατάρτισης και εγγεγραμμένοι άνεργοι που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και βρίσκουν ή παραμένουν σε θέση εργασίας για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.
Μετά την υποβολή πρότασης από τον υποψήφιο δικαιούχο, τα βήματα που ακολουθούνται για την ένταξή του στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
  • Eλεγχος πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων της πρότασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΕΠΑΝΑΔ.
  • Αξιολόγηση των προτάσεων. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με βάση τα εγκεκριμένα από την Επιτροπή Παρακολούθησης κριτήρια, ενώ η αξιολόγησή τους είναι άμεση με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της στην ΕΥΔ.
  • Αποδοχή των όρων και υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο δικαιούχος, από την ένταξη της πρότασής του στο Ε.Π., όπως αναφέρονται στο «Σύμφωνο Αποδοχής των όρων της απόφασης ένταξης πράξης και υποχρεώσεων Δικαιούχων», του οποίου η πρόταση έχει αξιολογηθεί θετικά και αναμένεται να ενταχθεί στο Ε.Π.
  • Eκδοση απόφασης ένταξης της πράξης από τον Υπουργό Εργασίας.
  • Δημοσιοποίηση στην οικεία ιστοσελίδα της ΕΥΔ του τίτλου των πράξεων που εντάσσονται στο Ε.Π., των δικαιούχων τους, καθώς και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται.
Πληροφορίες
Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία ένταξης των ωφελουμένων μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο 210 5201191 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected](υπόψη κ. Μαρίας Χατζηδάβαρη).
Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.epanad.gov.gr
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
[email protected]
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ 16.000 ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
1.120
Θεσσαλία
1.280
Hπειρος
640
Ιόνια Νησιά
312
Δυτική Ελλάδα
1.248
Πελοπόννησος
800
Βόρειο Αιγαίο
288
Κρήτη
880
Κεντρική Μακεδονία
3.200
Δυτική Μακεδονία
384
Αττική
4.800
Νότιο Αιγαίο
408
Στέρεα Ελλάδα
640
Σύνολο
16.000
Η δράση του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών





Blog Widget by LinkWithin