Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Ιδού οι 14.000 προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ανασύσταση εκ βάθρων για ολόκληρο τον στενό δημόσιο τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση με την πρόσληψη 13.583 νέων μόνιμων υπαλλήλων μέσα στο 2014 σε αντικατάσταση προσωπικού που αποχωρεί από τις υπηρεσίες μέσα από τον θεσμό της διαθεσιμότητας και του προγράμματος της κινητικότητας.



Οι νέες προσλήψεις θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2014 -το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2015- και θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η περάτωση των διαδικασιών πρόσληψης θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ. Ήδη η ανεξάρτητη Αρχή επεξεργάζεται τις πρώτες προκηρύξεις που αφορούν την επιλογή μόνιμων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, στις Εφορίες και στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στον συνολικό αριθμό των 13.583 θέσεων περιλαμβάνονται και 2.414, οι οποίες δεν καλύφθηκαν το 2013.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Οι προσλήψεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε τομείς που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται η Υγεία, με αιχμή την κάλυψη των ΜΕΘ, η στελέχωση ασφαλιστικών ταμείων, οι μηχανισμοί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της αγοράς εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει προϋπηρεσία στο αντικείμενο της θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η πείρα μοριοδοτείται για την πρόσληψη (έως 420 μόρια) είτε αυτή αποκτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα είτε σε θέσεις εποχικού προσωπικού. Τα μεταπτυχιακά, ο βαθμός του τίτλου σπουδών και η γνώση ξένων γλωσσών κρίνουν τον διορισμό των υποψηφίων.

Η επιλογή του νέου προσωπικού θα γίνει με το σύστημα της «σειράς προτεραιότητας». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι θα καταγραφούν σε πίνακα κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που αντιστοιχούν στο κάθε τυπικό προσόν τους

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα με τις προσλήψεις για το 2014, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας. Αντιθέτως, καμία πρόσληψη δεν θα γίνει στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης. Ολόκληρος ο προγραμματισμός κινείται στη βάση «ένας αποχωρεί - ένας (περισσότερο ικανός και προσοντούχος) προσλαμβάνεται».

ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «Παραπολιτικά», η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις» και «μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση» εκτιμά ότι ο αριθμός προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα θα φτάσει τις 14.165, εκ των οποίων οι 13.583 αφορούν το στενό δημόσιο τομέα και 582 προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης, καταγράφονται και 1.800 προσλήψεις, οι οποίες μπορούν να επιμεριστούν στα υπουργεία, σε περίπτωση απρόβλεπτων αναγκών.

Πάντως, τα αιτήματα για προσλήψεις από τα υπουργεία αγγίζουν τον αριθμό των 27.000, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ). Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων ζητάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την απαίτηση να φτάνει τους 7.000 υπαλλήλους, ενώ ακολουθεί το υπουργείο Υγείας με 3.300 εκ των οποίων πάνω από 1.000 θα είναι γιατροί για την κάλυψη σοβαρών κενών σε όλη την επικράτεια. Σημαντικό αριθμό προσλήψεων ζητάει και το υπουργείο Πολιτισμού με την απαίτηση να φτάνει τους 3.200 υπαλλήλους. Ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας με 3.000, περίπου, υπαλλήλους και το υπουργείο Οικονομικών με 2.000 υπαλλήλους κυρίως για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Άλλους 2.000 υπαλλήλους ζητάει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων και των φυλακών.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Σημειώστε τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας των διορισμών: Οι ένστολοι θα επιλεγούν, σύμφωνα με τον νόμο, από τους φορείς χωρίς τη συνδρομή του ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού ενδέχεται να γίνει με γραπτό διαγωνισμό. Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι 20ήμερη και οι υποψηφιότητες υποβάλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή απευθείας στο ΑΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις για το 2014 στο δημόσιο τομέα θα πραγματοποιηθούν βάσει των ακόλουθων δύο κανόνων:

-1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης

-1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση

Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω ΑΣΕΠ. Κάθε νέα πρόσληψη θα γίνεται αξιοκρατικά, με διαφάνεια και θα καλύπτει άμεσες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης εξετάζεται να τοποθετηθούν, είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων και των φορέων.

Πρώτοι μπαίνουν οι παλιοί του ΑΣΕΠ

Την ίδια στιγμή προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μπέσα στο 2014, αλλά και τις αρχές του 2015, έχουν οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Κάτι, που όπως έχει αναφέρει κατ' επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα ξεκινάει η διαδικασία για την πρόσληψη 791 ατόμων από τους συγκεκριμένους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται βάσει των αιτημάτων που υπέβαλλαν τα Υπουργεία για έγκριση από την ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει πάντα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2014.

Ειδικότερα, οι 791 επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, βάσει της διάταξης του άρθρου 51 του Νόμου 4250/2014, κατανέμονται ανά υπουργείο ως εξής:

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 14, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (κεντρική υπηρεσία) 15, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (εποπτευόμενοι φορείς) 477, Πολιτισμού και Αθλητισμού (κεντρική υπηρεσία) 98, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εποπτευόμενοι φορείς) 32, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εποπτευόμενοι φορείς) 2, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενικές Γραμματείες και εποπτευόμενοι φορείς) 61, Ναυτιλίας και Αιγαίου 1, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 24 και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 67.

Επιπλέον 203 επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έχουν ήδη κατανεμηθεί ως εξής ανά υπουργείο:

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (κεντρική υπηρεσία) 4, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εποπτευόμενοι φορείς) 21, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 49, Πολιτισμού και Αθλητισμού (κεντρική υπηρεσία) 13, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εποπτευόμενοι φορείς): 2

Εθνικής Άμυνας 39, Ναυτιλίας και Αιγαίου 16, Αγροτικής Ανάπτυξης (κεντρική υπηρεσία) 43, Αγροτικής Ανάπτυξης (εποπτευόμενοι φορείς) 3, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 6 και στο ΑΣΕΠ 7.

Δείτε αναλυτικά στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα, ολόκληρο τον πίνακα με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ακριβώς τον ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

fpress.gr/
Blog Widget by LinkWithin