Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Επιδότηση έως και 100% από τρία προγράμματα του ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων κέντρισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων, καθώς υποβλήθηκαν 34.000 αιτήσεις συμμετοχής



Ποδαρικό με τρία προγράμματα του ΕΣΠΑ για μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και για πτυχιούχους που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά κάνει το νέο έτος.
Πρόκειται για τρεις δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» που επιδοτούν έως και 100% με κοινοτικά κονδύλια επιχειρηματικές δράσεις με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά.
Τα προγράμματα αυτά είναι η «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», η «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» και η «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ και είναι η δεύτερη προκήρυξή τους, με την πρώτη να γνωρίζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς περί τους 34.000 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.
Η δημοσιοποίησή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προτάσεων του πρώτου κύκλου υποβολής των επενδυτικών σχεδίων.
Συνοπτικά οι τρεις δράσεις που εκτός απροόπτου θα προκηρυχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν ως εξής:
1 «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
2 «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
3 «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα δεν θα αλλάξουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου.
Ετσι, στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σκοπός της δράσης, που καλύπτει εξολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων, είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.
Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:
•  Ανεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
•  Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Σε σχέση με τη «νεοφυή επιχειρηματικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι, μάλλον, πάλι στο 100%. Η δράση «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης.
Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.
Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους οκτώ κλάδους: Αγροδιατροφή - Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Υλικά - Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και Υγεία.
Για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς προαναφερθέντες κλάδους.
Καταπιστευτικός λογαριασμός

Μεγάλη διευκόλυνση για όσους υπαχθούν στα προγράμματα είναι πως δεν υποχρεώνονται στην προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής. Κι αυτό καθώς δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης «ανοικτού καταπιστευτικού λογαριασμού» (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο ανοικτός καταπιστευτικός λογαριασμός αποτελεί έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
Η κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής ήταν μια προϋπόθεση που δρούσε έως τώρα αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Με τη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου ξεπερνιέται πλέον ένα σημαντικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων.
Ειδικότερα, στον Escrow Account, και αποκλειστικά για λογαριασμό των δικαιούχων ΕΣΠΑ, πιστώνεται ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται το οποίο αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου