Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Διάλειμμα 15 λεπτών ανά 2ωρο για όσους εργάζονται σε Η/Υ

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης ή πρέπει να κάνουν διάλειμμα.


Διάλειμμα 15 λεπτών ανά δίωρο εργασίας δικαιούνται όσοι εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή , σύμφωνα με απόφαση του εργατικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, το διάλειμμα θα προγραμματίζεται μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδοσίας.

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης ή πρέπει να κάνουν διάλειμμα ή να εργάζονται για λίγο εκτός οθόνης.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου έκριναν οτι η χορήγηση του επίμαχου διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε εκδότης εισητηρίων στα ΚΤΕΛ μαγνησίας ο οποίος χρησιμοποιούσε καθημερινά ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990.. Ο εργαζόμενος ζητούσε από τα αστικά δικαστήρια να του καταβληθεί:

1) αποζημίωση για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) και 2) χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.


Ο Αρειος Πάγος (απόφαση 85/2013) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εργαζόμενου, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.
Blog Widget by LinkWithin