Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Έτος Μνημονίου, ανεργίας και νοικοκυρέματος το 2013

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012


Το νοικοκύρεμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από δράσεις που μπορεί να φαίνονται «πρωτόγονες» προωθούνται όμως για πρώτη φορά στα ασφαλιστικά ταμεία και προγράμματα ανάσχεσης της υψηλής ανεργίας, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας. Στο στόχαστρο του Γιάννη Βρούτση αναμένεται από την αρχή του νέου έτους να τεθεί η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ γνωρίζοντας ότι τα όπλα του υπουργείου Εργασίας είναι περιορισμένα και ο αγώνας ενάντια στην ανεργία άνισος, προωθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους,  προγράμματα για νέους ανέργους, με επιδότηση – πραγματική όχι λογιστική – των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα βέβαια, το 2013 αναμένεται να αποτελέσει έτος προετοιμασίας μιας νέας, μεγάλης, δομικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό όπου το ΙΚΑ θα είναι ο κεντρικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης, είναι το 2013.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνει ο χρόνος απονομής των συντάξεων και η πληρωμή των εφάπαξ με την εκταμίευση του απαιτούμενου 1,4 δισ. ευρώ να δίνει «ελπίδες» ότι μπορεί μέσα στο 2013 να πληρωθούν οι περίπου 40.000 δικαιούχοι που περιμένουν στην ουρά εδώ και πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας μέσα στο νέο έτος, θα ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται για μια  «δρομολογημένη προταιρεότητα» βάσει της οποίας, μέχρι το 2017 θα πρέπει πλέον το ΙΚΑ να αποτελεί τον κεντρικό φορέα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Εντός του 2013 δηλαδή, θα τεθούν οι βάσεις ώστε   ενσωματωθούν στο ΙΚΑ, τα τρία μεγάλα ταμεία  ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Από το  2017 και μετά  όλες οι ληξιπρόθεσμες εισφορές και απαιτήσεις των ταμείων θα μεταφερθούν στις εφορίες.  Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση κι έναν μεγάλο στόχο, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.

Στόχος Πρώτος, το νοικοκύρεμα.

Το 2013, θα μπορούσε να κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας  ως  έτος νοικοκυρέματος. Πέντε δράσεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Α) Πραγματοποιείται η πρώτη, πραγματική και καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά συγκροτημένα, σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, όλα τα ταμεία να είναι «καθαρά» από κάθε μορφής παραβατικότητες.

Μάλιστα, αυτή η απογραφή επεκτείνεται, όχι μόνον σε όλα τα ταμεία, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ αλλά και σε γκρίζες περιοχές του ασφαλιστικού συστήματος που δεν είχαν ποτέ διανοηθεί κάποιοι να τις ελέγξουν. Είναι οι συντάξεις χηρείας, οι συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες καθώς και οι συντάξεις των ανήλικων τέκνων.  

Β) Την σκυτάλη, ή καλύτερη την σκούπα, παίρνει η Αριάδνη, η οποία μετά την ολοκλήρωση των απογραφών, θα εντοπίζει και θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο (το πολύ μέσα σε 3 ημέρες) κάθε μεταβολή από αυτές που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, θάνατο, γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, γέννηση και διαζύγιο. Όλα αυτά θα καταγράφονται, ώστε να ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ.

Γ) Η ΗΔΙΚΑ που αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στη νέα χρονιά, θα διαθέτει, έως τα μέσα του 2013, μια πλήρως ενημερωμένη βάση συντάξεων μέσω της οποίας θα εντοπίζονται περιπτώσεις παραβατικότητες που δεν έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει η διαδικασία της απογραφής. Σημαντικότερη αυτών, είναι οι διπλοσυνταξιούχοι.

Δ) Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, σχεδιάζεται μέσα στο 2013 να καταργηθούν οι βεβαιώσεις συντάξεων και η υποχρεωτική καταγραφή των ποσών στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, το ποσό των συντάξεων θα προεκτυπώνεται στο έντυπο των δηλώσεων προκειμένου έτσι, θα έχουμε έναν ασφαλή τρόπο καταγραφής των εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Ε) Τέλος, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων, σχεδιάζεται μια συνολική παρέμβαση στην πολιτική στέγασης όχι μόνον του υπουργείου Εργασίας αλλά και όλων των φορών που υπάγονται σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία  που δόθηκαν στη Βουλή, συνολικά η κυβέρνηση καταβάλει σε μισθώματα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Εργασίας πληρώνει σχεδόν το 1/3 της συνολικής δαπάνης του δημοσίου.

Προγράμματα για την ανεργία

Το πρώτο δεκαήμερο του 2013 θα ανακοινωθεί το μεγάλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 62.000 νέων. Περιλαμβάνει πολλαπλές και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις από εκπαίδευση – κατάρτιση έως απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρα για παραμονή στην εταιρεία για έναν χρόνο και πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών. Στόχος είναι να δοθεί ένα «εισιτήριο» απασχόλησης σε κλάδους όπως είναι ο αγροτικός, ο ναυτιλιακός, ο τουριστικός και ο επιχειρηματικός. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να ωφεληθούν 62.000 νέοι, ηλικίας έως 29 ετών. Σε αυτή τη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα για 7.000 νέους που θέλουν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση.

Κατώτατος μισθός και έλεγχος της αγοράς

Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013 θα έχει νομοθετηθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Το μοντέλο αυτό θα λειτουργεί από 1/1/2017. Στόχος του  υπουργείου είναι να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας και για το λόγο αυτό, εκτός από την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας θα τεθεί στην υπηρεσία του ΣΕΠΕ και η οικονομική αστυνομία. Ήδη έχει γίνει μια συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια.  Μια τρίτη παρέμβαση στο θέμα της αδήλωτης εργασίας αφορά στην επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού και σε ασφαλιστικό. Δηλαδή, η ευθύνη μεταφέρεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, σε αυτούς που θα υπογράφουν, με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.


Πηγή:www.capital.gr