Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Ελκυστικές αποδόσεις από το φραγκοστάφυλο

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015




Το φραγκοστάφυλο, ένα από τα πιο γνωστά φρούτα του δάσους, ανήκει στην οικογένεια των super foods και θεωρείται περιζήτητο, προσφέροντας ελκυστικές αποδόσεις στους παραγωγούς.
Παρά τις αξιοσημείωτες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιέργειας του φραγκοστάφυλου, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς, προ της εγκατάστασης της καλλιέργειας θα πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί έρευνα αγοράς και συμφωνίες με εταιρείες μεταποίησης για την απορρόφηση της παραγόμενης ποσότητας, που μπορεί να ξεπερνά τον έναν τόνο εφόσον γίνεται ορθολογικά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.



Οσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υποσχόμενη καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου, θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια μεταποιητική εταιρεία που ασχολείται με το συγκεκριμένο προϊόν στην Ελλάδα, είτε για την παραγωγή γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, κ.ά. είτε για ζαχαροπλαστική χρήση, είτε ακόμη και για προμήθειες κατεψυγμένων φρούτων. Στη συνέχεια, αφού ερευνήσουν σε τι τιμές προμηθεύονται οι εταιρείες αυτές το προϊόν, θα πρέπει να προϋπολογίσουν οι ίδιοι τα έξοδα παραγωγής, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο μπορεί να είναι το κέρδος. Εναλλακτικό κανάλι αποτελεί η εξαγωγή του προϊόντος που δεν είναι τόσο πολύπλοκη διαδικασία όσο φαντάζεται κανείς.
Η Ευρώπη είναι αυτή που σχεδόν μονοπωλεί την παγκόσμια παραγωγή του φραγκοστάφυλου. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Οι χώρες αυτές βλέπουν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την υψηλή διατροφική αξία του καρπού, ενώ πλέον η χρήση του έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως η βιομηχανία καλλυντικών (αιθέρια έλαια, κρέμες περιποίησης), η φαρμακοβιομηχανία κ.λπ.
Ελκυστικές αποδόσεις από το φραγκοστάφυλο
Η καλλιέργεια
Το φραγκοστάφυλο -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι ένας πολυετής καρποφόρος θάμνος χωρίς αγκάθια που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.

Το μέσο βάρος κάθε καρπού φραγκοστάφυλου ποικίλλει μεταξύ 0,5- 1,3 g ανάλογα με την ποικιλία. Σε πλήρη ανάπτυξη η καλλιέργεια του φυτού αυτού με μια πυκνότητα 200 φυτών το στρέμμα, μπορεί να δώσει 600-800 kg το στρέμμα, δηλαδή 3 έως 4kg καρπών ανά δενδρύλλιο.
Το καλύτερο μοντέλο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας είναι εκείνο της ομάδας παραγωγών.
Το φραγκοστάφυλο μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς. Μπορεί να ποτίζεται είτε με εναέριο είτε με στάγδην άρδευση.
Η φύτευση γίνεται με απόσταση τριών μέτρων από το κάθε φυτό και στο στρέμμα υπολογίζεται ότι φυτεύονται 220 φυτά, με κόστος αγοράς τα 3 ευρώ ανά φυτό.. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα εδάφη.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Εχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από όλα τα φρούτα των εύκρατων ζωνών, με 177-187 mg βιταμίνης ανά 100 γραμμάρια καρπών. Αν ληφθεί υπόψη ότι για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν φυσική πηγή βιταμίνης C πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10 mg ανά 100 γραμμάρια καρπού, τότε είναι εμφανής η υπεροχή του φραγκοστάφυλου.
Η σημαντική θρεπτική αξία του φραγκοστάφυλου αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς εκτός από βιταμίνες είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχοντας πάνω από 5,5 γρ. ανά 100 γραμμάρια καρπών.
Οι φυτικές ίνες είναι μείζονος σημασίας για την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα τη δημιουργία συναισθήματος κορεσμού στο στομάχι. Εκτός από τα παραπάνω, τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος. Η κατανάλωση του καρπού εμποδίζει το σχηματισμό τοξικών ουσιών στο σώμα που προκαλούν γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες οδηγούν σε καρκίνο.
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου