Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Μαθητεία με 300 ευρώ μισθό για τους νέους

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013


Πάνω από 8.000 νέους σχεδιάζουν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να θέσουν στην υπηρεσία των επιχειρήσεων με το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους». Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε πριν έναν περίπου χρόνο χωρίς όμως να μπει μέχρι σήμερα σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση το συμπεριέλαβε στο «Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των Νέων» και θα ξεκινήσει για τους πρώτους 530 αποφοίτους στις αρχές του Απρίλη. Προς το παρόν αφορά μόνο τους αποφοίτους της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά σε επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Η «εκκίνηση» του προγράμματος συμπίπτει με τη συζήτηση γύρω από τον κατώτερο μισθό και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο όριό του και αποδεικνύει πόσο υποκριτικές και χωρίς ουσία είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ.

Όλα αυτά έρχονται μετά και την απόφαση των υπουργών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28/2/2013 με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με αυτή Όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα συνεχούς κατάρτισης, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας κατά τους τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή αφού χάσουν τη δουλειά τους,

Blog Widget by LinkWithin