Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και λογιστές είναι οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στην οποία αποτυπώνεται ο χάρτης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, τόσο γεωγραφικά όσο και με κριτήριο το επάγγελμα.   Σύμφωνα με την έρευνα, το 2009, οι Έλληνες φορολογούμενοι φαίνεται να απέκρυψαν πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους, καθώς το συνολικό ποσό των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν στην εφορία ανέρχονται περίπου σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό οδηγεί σε ετήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος πάνω από 11 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το τελευταίο πακέτο μέτρων του τελευταίου μνημονίου.

Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή αναφορικά με τα απόλυτα ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία εμφανίζονται οι γιατροί, που σύμφωνα με την έρευνα έκρυψαν κατά μέσον όρο εισόδημα 29.944 ευρώ και ακολουθούν οι μηχανικοί με 28.625 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί με 24.742 ευρώ και οι λογιστές με 24.573 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, υπάρχουν περιπτώσεις λογιστών, γιατρών, δικηγόρων, ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων, εμπόρων και μεταφορέων, των οποίων οι μηνιαίες δόσεις των δανείων είναι υψηλότερες από τα πραγματικά μηνιαία εισοδήματά τους!

Αναφορικά με τις περιοχές όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Πάτρα, με ποσοστά φοροδιαφυγής που κυμαίνονται από 38 έως 43%, και ακολουθούν η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Αργος η Καβάλα και η Καλαμάτα. 
Blog Widget by LinkWithin