Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Τα περιζήτητα εργασιακά προσόντα για το 2013

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Με την οικονομική κρίση να συνεχίζει να μαστίζει την παγκόσμια οικονομία, οι εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί στις προσλήψεις νέων εργαζομένων, καθώς παραμένουν φειδωλοί με τα χρήματά τους.


Ταυτόχρονα όμως, ζητούν οι νέοι εργαζόμενοι να διαθέτουν περισσότερα προσόντα και να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, για τους εργαζόμενους που θέλουν να ανέβουν στη σταδιοδρομία τους, η απλή επαγγελματική επάρκεια δεν είναι πλέον αρκετή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάποιος θέλει να κερδίσει την προαγωγή του ή να βρει μία νέα δουλειά μέσα στο 2013, θα πρέπει να έχει τέσσερα εργασιακά προσόντα.

1) Eπικοινωνία

Άσχετα από το επίπεδο και τη θέση τους στη δουλειά, η επικοινωνία είναι σημείο κλειδί για τους εργαζόμενους, ώστε να αναρριχηθούν στην ιεραρχία.

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα η ικανότητα να εκφράζετε την άποψή σας και η ικανότητα να δημιουργείτε μία επαφή μέσω της επικοινωνίας» τονίζει η Χόλι Πολ, προϊσταμένη του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείες συμβουλευτικής και λογιστικής PricewaterhouseCoopers, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα για όσους ψάχνουν για δουλειά, η καθαρή επικοινωνία μπορεί να προσφέρει μία εικόνα του τρόπου εργασίας τους στους εργοδότες. «Μπορώ να φύγω από μία συνάντηση πέντε λεπτών και να νιώσω τον ενθουσιασμό τους και να έχω καταλάβει τι είναι σημαντικό γι' αυτούς» συμπληρώνει η κ. Πολ.

Καθώς οι συνομιλίες στα γραφεία γίνονται πλέον διαδικτυακά, ορισμένοι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, έχουν χάσει ή δεν ανέπτυξαν ποτέ την ικανότητα της παρουσίασης. Ορισμένοι άλλοι δεν μπορούν να γράψουν κείμενα μεγαλύτερα από 140 χαρακτήρες.

«Η τεχνολογία μας έχει αφαιρέσει την ικανότητα να γράφουμε καλά. Οι άνθρωποι βιάζονται τόσο πολλοί, ώστε έχουν γίνει πολυπράγμονες», αλλά ταυτόχρονα χάνουν βασικές ικανότητες όπως η ορθογραφία, δηλώνει ο Πολ ΜακΝτόναλντ, διευθύνων σύμβουλος της Robert Half International στην Καλιφόρνια.



2) Προσωπικό brand

Τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού ξεσκονίζουν τα blog, λογαριασμούς Twitter και κοινωνικά δίκτυα επαγγελματικών ιστοσελίδων όπως το Linkedln, όταν ψάχνουν πληροφορίες για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους και είναι σημαντικό να τους αρέσει αυτό που θα βρουν.

«Αυτό είναι το brand σου, πως παρουσιάζεις τον εαυτό σου», εξηγεί ο Πίτερ Χάνταλ, πρόεδρος της Dale Carnegie Training.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να φροντίζουν ότι το προσωπικό brand τους θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και θα έχει θετικό αντίκτυπο στους εργοδότες.



3) Ευελιξία

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και ανάγκες του εργοδότη. Η ευελιξία είναι το παν. Tο αντικείμενο της δουλειάς ενός υπαλλήλου μπορεί να διαφέρει από τον ένα χρόνο στον άλλο. Η ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα νέες δεξιότητες είναι άκρως σημαντική.



4) Βελτίωση της παραγωγικότητας

Τέλος, για το 2013 ένας εργαζόμενος θα πρέπει να βρει νέους τρόπους για να αυξήσει την παραγωγικότητά του, επισημαίνουν οι ειδικοί. Για το νέο έτος, οι διευθυντές στοχεύουν οι εργαζόμενοί τους να αυξήσουν κατά 20% την απόδοσή τους σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την Corporate Executive Board, μία εταιρεία εταιρικών αναλύσεων και συμβούλων.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορα πρότζεκτ και να ψάχνει δημιουργικούς τρόπους για να βοηθήσει την επιχείρηση.

Τα επόμενα χρόνια οι εταιρείες θα θέλουν το σημερινό προσωπικό, να δουλεύει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι νέοι μάνατζερ θα πρέπει να δουλέψουν πάνω στο θέμα των δεξιοτεχνιών τους, καθώς οι επιχειρήσεις θέλουν τα επόμενα χρόνια να επεκταθούν. Με την πάροδο των χρόνων οι μάνατζερ έχασαν την ικανότητά τους να εντοπίζουν νέα ταλέντα και να προσλαμβάνουν κόσμο.

Καθώς λοιπόν οικονομία επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά προκειμένου να κρατήσουν τους ταλαντούχους υπαλλήλους τους. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, «οι επιχειρήσεις αφαίρεσαν το λίπος, και τώρα πρέπει να δουλέψουν τους μυς τους».



Blog Widget by LinkWithin