Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Η ασπιρίνη, ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του δέρματος

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012


Ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψη πολλών νοσημάτων είναι γνωστός αλλά πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε ποσοστό 15/%.

Σύμφωνα με το BBC η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι  ασθενείς που έπαιρναν επί χρόνια ασπιρίνες ή παρόμοια αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)  είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 15% να εμφανίσουν κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος ακόμη και της πιο επικίνδυνης μορφής μελανώματος. Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όσο μεγαλύτερη δόση έπαιρναν ασπιρίνης ή κάποιου άλλου μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φάρμακου τόσο μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας είχαν ενάντια του καρκίνου του δέρματος.

Από αντίστοιχες έρευνες σε πειραματόζωα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι πιθανώς τα συγκεκριμένα φάρμακα εμποδίζουν την εκδήλωση καρκινικών βλαβών στο δέρμα χωρίς αυτό να είναι απολύτως σίγουρο ότι συμβαίνει οπωσδήποτε και στους ανθρώπους. Η έρευνα χρήζει περισσότερων κλινικών μελετών για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πρώτα συμπεράσματα παρόλα αυτά πολλές φορές έχουν καταγραφεί επιστημονικές υποθέσεις για την προστατευτική δράση της ασπιρίνης και σε άλλες μορφές καρκίνου. Αυτό που απομένει είναι να επιβεβαιωθούν και για αυτό μέχρι τότε, επειδή έρχεται και καλοκαίρι, ας χρησιμοποιούμε το όπλο προστασίας που όλοι γνωρίζουμε και δεν είναι παρά το αντηλιακό.
Blog Widget by LinkWithin