Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Lidl: Πουλάμε ακριβότερα ελλείψει ανταγωνισμού!

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012


Η αλυσίδα καταστημάτων Lidl ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται ότι στην Ελλάδα πουλάει ακριβότερα τα προϊόντα της ελλείψει ανταγωνισμού!

Το παραπάνω συμπέρασμα συνάγεται από αναφορά που υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου το Δεκέμβριο του 2011 προχώρησε στη διενέργεια έρευνας συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσηςσε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία. Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επωνύμων προϊόντων διεθνών εταιρειών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) Lidl, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία Lidl στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας.

Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς απέστειλε στη Lidl επιστολή, γνωστοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία τιμών και έλαβε σχετική απαντητική επιστολή. Μεταξύ άλλων, η Lidl αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών, μετά και την σχετικά πρόσφατη αποχώρηση του Aldi από την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρει το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας, κάτι που ωστόσο δεν επηρεάζει ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών και δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από την Γαλλία και την Ιταλία. Δείτε εδώ



http://www.proslipsis.gr
Blog Widget by LinkWithin