Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Επιδοτήσεις σε κτηνοτρόφους για 31 φυλές ζώων

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012


Οι ενισχύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής και τη διατήρηση μόνο θηλυκών ζώων
Επιδοτήσεις συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ μπορούν να λάβουν κτηνοτρόφοι για τη διατήρηση ή και την αύξηση 31 φυλών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για έξι φυλές βοοειδών (ελληνικός βούβαλος, Τήνου κ.λπ.), 17 φυλές προβάτων (Σαρακατσάνικο, Ζακύνθου, Καλαρρύτικο, Ικαρίας), μία αιγών (Σκοπέλου), μία χοίρων (εγχώριος ελληνικός χοίρος) και έξι ίππων (Θεσσαλίας, Σκύρου, Μεσαράς, Πηνείας, Πίνδου και Ηλείας).

Από τα 312 ευρώ ανά ζώο ξεκινούν οι ενισχύσεις για τα βοοειδή, ενώ για τα άλογα η επιδότηση είναι 350 ευρώ ανά ζώο. Ελληνικός βούβαλος
Οι ενισχύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής και χωρίς τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.
Ετσι για τα βοοειδή οι ενισχύσεις είναι 335 και 312 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα, για τα πρόβατα 221 και 198 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα, για τις αίγες 194 και 171 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα, για τους χοίρους 219 και 196 ευρώ αντίστοιχα και για τα ιπποειδή η επιδότηση είναι ίδια και για τις δύο κατηγορίες 350 ευρώ ανά ζώο.
Το πρόγραμμα «τρέχει» από τις 19 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε αυτό το διάστημα. Ο τίτλος της δράσης «3.1.» είναι «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» και ανήκει στο μέτρο «2.1.4.». Στόχος της δράσης είναι η οικονομική στήριξη των αγροτών, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτοχθόνων φυλών ζώων μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφαλείας.

Επιπλέον, εξυπηρετείται και ο σκοπός της διατήρησης των παραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.
Στο καθεστώς ενίσχυσης μπορούν να ενταχθούν επιλέξιμες φυλές στους τομείς αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, χοιροτροφίας και ιπποτροφίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει βοσκότοπος, στον οποίο τηρείται η προβλεπόμενη πυκνότητα βόσκησης και ο οποίος έχει δηλωθεί μαζί με τα ζώα στην τελευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
Από τις επιλέξιμες φυλές σε κάθε είδος ενισχύονται τα αναπαραγωγά ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές προέλευσης και φυσικής κατανομής τους, όπως αυτές ορίζονται στον πίνακα της διπλανής σελίδας.
Συγκεκριμένα ενισχύονται:

Οι κτηνοτρόφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διατηρούν σταθερό τον αριθμό των ζώων αναπαραγωγής που εκτρέφουν, ο οποίος αναγράφεται στη σύμβασή τους. Στη φωτό το σαρακατσάνικο πρόβατο
Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών
Θηλυκά πρόβατα και αίγες ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους
Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών
Θηλυκοί χοίροι
Η ελάχιστη και η μέγιστη πυκνότητα βόσκησης των βοσκοτόπων σύμφωνα με την παράγραφο 14 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 079833/24-10-2011 (ΦΕΚ. 2366 Β΄) ορίζεται έως και 3 ζώα ανά 10 στρέμματα αντίστοιχα για όλες τις κατηγορίες ζώων, εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις ανά περιοχή. Περισσότερα
Blog Widget by LinkWithin