Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεμινάριο για τα αιθέρια έλαια των επτανησιακών αρωματικών φυτών





Μία ακόμη δράση προς την τοπική κοινωνία εγκαινιάζει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Με βάση τις σχετικές έρευνες που γίνονται στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων και στο Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας, ξεκινά σειρά σεμιναρίων με θέμα:
H Αντιμικροβιακή και Αντιοξειδωτική Δράση των Αιθεριων Ελαίων των Φυτών Μυρσίνης και Δάφνης Στο πλαίσιο του Προγράμματος
 
Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Λεωφόρος Αντώνη Τρίτση). Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και προσκαλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες έρευνες των επιστημόνων των Τμημάτων πάνω στον προσδιορισμό των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των αιθέριων ελαίων των δύο φυτών. Τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στην τεχνολογία τροφίμων και φαρμάκων για την παραγωγή σκευασμάτων με ισχυρή δράση εναντίον των μικροοργανισμών και για την ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η σε βάθος διερεύνηση της πλούσιας και μοναδικής επτανησιακής χλωρίδας, με σκοπό τον εντοπισμό πρωτότυπων και σύγχρονων πρακτικών εφαρμογών, που θα συντελέσουν στην αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας στα Ιόνια Νησιά μέσα από την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Τα σεμινάρια στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Ιωάννης Σαμαράς
Πληροφορίες: 26710-29115 (Εργαστήριο Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων),www.teiion.gr
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.










Ξεκινά το πρόγραμμα "Βιολογικής Γεωργίας"

Έως τις 29 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Βιολογικής Γεωργίας",  με την ενίσχυση...
των αγροτών ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης για την παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη και την προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή γεωργικά προϊόντα.
Η δράση εφαρμόζεται σε γεωργικές εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και είναι πενταετούς δέσμευσης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι :

α.  οι επαγγελματίες αγρότες

β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός τους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και στις κατά τόπους ΕΑΣ και ΚΕΠΠΥΕΛ.  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Στήριξης Αγρότη και Κτηνοτρόφου του δήμου Λαγκαδά (κ. Καζηνέρης Πέτρος  τηλ. 6971804040 και 2394331068).



ΕΦΕΤ: Ασφαλή τα αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα

efet-logoΑσφαλή είναι τα προϊόντα όπως καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.
Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο όπου υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια.
Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Ο ΕΦΕΤ θεωρεί ότι και τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Βοιωτία είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.
Οι έλεγχοι έγιναν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης. Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.