Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Νέα δεδομένα για τα κολέγια στη χώρα μας


Αναγνώριση σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων και των μεταπτυχιακών τίτλων που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνεργασίας των κολεγίων με τα πανεπιστήμια και άλλων χωρών εκτός από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, εφόσον βέβαια τα Ιδρύματα αυτά είναι πιστοποιημένα απο διεθνείς οργανισμούς που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Ετσι, αίρεται η προϋπόθεση που υπήρχε έως σήμερα, με την οποία για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών, θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

Κατά τα άλλα και όπως είναι ήδη γνωστό, με το νέο μνημόνιο έχει ήδη συμπληρωθεί ο νόμος περί κολλεγίων που θεσπίστηκε πριν δύο χρόνια στη χώρα μας και ορίζεται ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανωτάτης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα μπορούν να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, θα μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και θα έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων.
 
Στο άρθρο 7 τονίζεται ότι «τα Κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

Επίσης ο Νόμος προβλέπει ότι τα κολλέγια όπως και όλα τα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει να λάβουν νέες άδειες λειτουργίας έως την 31-08-2013.

Blog Widget by LinkWithin
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More