Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις για 12 δόσεις, 120 δόσεις και κοινωνικό τιμολόγιο

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Αν θέλετε να υποβάλετε την αίτησή σας για να ενταχθείτε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα περιμένετε καθώς η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει αναλάβει το έργο δεν είναι έτοιμη για να υποδεχτεί τις αιτήσεις μας. Αν πάλι θέλετε να ρυθμίσετε τις βεβαιωμένες οφειλές σας προς την εφορία σε 12 δόσεις (έστω και με μια προσαύξηση της τάξεως του 5,86%) μπορείτε να το κάνετε από τώρα. Η πλατφόρμα τέθηκε στη διάθεση του κοινού λίγο μετά τις 9 το πρωί. Αν τέλος θέλετε να ενταχθείτε και στη ρύθμιση των 120 δόσεων συνιστάται και πάλι υπομονή. Είπαν μια κουβέντα ότι θα είναι έτοιμοι την 1η Φεβρουαρίου, δεν σημαίνει ότι θα την κάνουν και πράξη.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση αναμονής και προσμονής. Άλλοι θέλουν να εξασφαλίσουν το φθηνό τιμολόγιο της ΔΕΗ, άλλοι θέλουν να προλάβουν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις για να μην χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και άλλοι θέλουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος κάνοντας υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τροποποιούνται συνεχώς ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:


Η ρύθμιση των 12 δόσεων για τις βεβαιωμένες οφειλές, άνοιξε λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί. Ηλεκτρονικά, μπορούν να τακτοποιηθούν πλέον όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά ακόμη και αυτές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Έτσι, ο φορολογούμενος μπορεί να εμφανίζεται πάντοτε «οικονομικά ενήμερος» χωρίς να χρειάζεται να στηθεί στην ουρά της εφορίας. Πρόκειται για μεγάλη διευκόλυνση κυρίως προς αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου, έχει αλλάξει το καθεστώς για όσους έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους με βάση τις 100 δόσεις. Οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους, διαφορετικά η ρύθμιση χάνεται. Ειδικά για τις υποχρεώσεις που λήγουν 31/01 (ΦΠΑ, τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ κλπ) η ΑΑΔΕ αναμένεται να επιδείξει ελαστικότητα καθώς η δυνατότητα ηλεκτρονικής τακτοποίησης των βεβαιωμένων οφειλών τέθηκε στη διάθεση του κοινού την τελευταία στιγμή.

Για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Υποτίθεται ότι η πλατφόρμα για την κατάθεση των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα άνοιγε αύριο αλλά η αρμόδια ΗΔΙΚΑ δηλώνει αδυναμία και μεταθέτει το ραντεβού με τους καταναλωτές για «κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο». Το πώς ακριβώς θα γίνει η τιμολόγηση των νοικοκυριών μέχρι τότε, είναι ακόμη άγνωστο.

Υπάρζει και το θέμα των 120 δόσεων. Και εκεί τηρείται σιγή ιχθύος καθώς εμπλέκονται και το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους. Και ως γνωστόν, όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι...





Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία θέση εργασίας
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου