Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Προγράμματα 8μηνης απασχόλησης για 150.000 ανέργους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Εκτενή αναφορά στο «πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης» που προωθεί η κυβέρνηση και το όποιο απευθύνεται σε 150.000 ανέργους, έκανε από την Κοζάνη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2017, θα βασίζεται στην κοινωφελή εργασία αλλά θα ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.

Σε πρώτη φάση θα συμπεριλάβει 55.000 νέους ανέργους, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε εργασίες με βάση τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν, 25.000 μακροχρόνια ανέργους και οι υπόλοιποι 70.000 άνεργοι στην κοινωφελή εργασία. Η επιδότηση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει κατώτατο μισθό με ασφαλιστικές. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης «το πρώτο κύμα των εργαζομένων μετά την οκτάμηνη απασχόλησή του, το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει για ένα έτος θα χρησιμοποιηθεί ως επίδομα απασχόλησης ώστε ο απασχολούμενος να συνεχίσει να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό θα συνεχιστεί για τρία κύματα εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει τόσο στην δημιουργία εμμέσων θέσεων εργασίας όσο και με τις εισφορές στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Μιλώντας στους φορείς και τους πολίτες στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε επίσης στα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με το ειδικό βάρος της ΔΕΗ και τα οποία επηρεάζουν την τοπική παραγωγή και το μέλλον της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.
«Εξαιτίας της δραστηριότητας της ΔΕΗ, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με πολύ υψηλή ανεργία, καταφέρνει να εμφανίζεται συγκριτικά ως πλούσια, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά ενισχύσεων από την ΕΕ που θα μπορούσαν να λάβουν οι τοπικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική εποχή έχει ήδη ξεκινήσει και ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, και την ένταξη των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων των εδαφών σε ένα εθνικό σχέδιο».




Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην κατάργηση της μονοπωλιακής πρόσβασης στους λιγνίτες και τη μεταβίβαση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς. Τόνισε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση «καταφέραμε οι υψηλές δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας που μας ζητούσαν να περιορισθούν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα», 16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019 και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ «θα αποτελεί τον ισχυρό δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια στον οδικό χάρτη που θα υποβληθεί στους θεσμούς» και που θα αφορά την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τέλος μίλησε για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 όπου τα ενταγμένα έργα αγγίζουν το 38% του προγράμματος ενώ στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν ενταχθεί συνολικά 39 έργα προϋπολογισμού 95,7 εκατ. ευρώ, με τον δήμο Κοζάνης να κρατά την σκυτάλη με έργα συνολικού προϋπολογισμού 63,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου