Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

10.000€ σε επιχειρηματίες και μπόνους 450€ ανά πρόσληψη

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Με τη χορήγηση 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 450 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης σκοπεύει να επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ασκούν οικονομική δραστηριότητα ή προσλαμβάνουν προσωπικό.
Την ανάγκη «ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης» των ιδιωτικών επιχειρήσεων ανέλαβε να την κάνει πράξη ο ΟΑΕΔ, καταρτίζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά συνολικά 12.700 ωφελούμενους και συγκεκριμένα:
9.000 νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και
3.700 πρώην εγγεγραμμένους άνεργους, οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση.
Η ΚΥΑ του νέου προγράμματος θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Οργανισμός έχει αποφασίσει να το «τρέξει» άμεσα θέτοντας ως κριτήριο συμμετοχής στη διαδικασία επιδότησης τον χρόνο υποβολής της αίτησης από τους υποψήφιους. Συνεπώς, οι πιο γρήγοροι θα ανταμειφθούν!
9.000 νέες θέσεις εργασίας

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 9.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, που δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως και 31-8-2015.
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με όσες είχαν τον Δεκέμβριο του 2014 (τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης) και δεν έχουν προβεί σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά τον μήνα Δεκέμβριο.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης ή 40 θέσεων μερικής απασχόλησης.
Τα ωφελούμενα άτομα είναι πρώην άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγείται της πρόσληψής τους από τη δικαιούχο επιχείρηση και δεν είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας πρόσληψής τους.
Ως ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ορίζεται το ποσό των 18 ευρώ και με ανώτατο όριο τις 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης ορίζεται στο ποσό των 9 ευρώ και με ανώτατο όριο τις 23 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης είναι έντεκα μήνες και αφορά το χρονικό διάστημα από 1.01.2015 έως και 30.11.2015.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει -μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος- να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής - καταβολής της επιχορήγησης - υπεύθυνη δήλωση (η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και να την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής τους και η αξιολόγησή τους θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Ενίσχυση 3.700 νέων ελευθέρων επαγγελματιών
Σκοπός του προγράμματος είναι η άμεση οικονομική ενίσχυση 3.700 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, πρώην εγγεγραμμένων ανέργων, που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως 31.08.2015 και εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους.
Προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι η προηγούμενη ιδιότητα της εγγεγραμμένης ανεργίας, ανεξαρτήτως της διάρκειάς της, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος, καθώς και η μη απασχόλησή τους κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος. Κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο): Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4019/2011.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των επιλέξιμων δαπανών (μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.) που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.
Η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της Υπηρεσίας, κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου.Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δώδεκα επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.
Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής (στο www.oaed.gr).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ
όπου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.





ethnos.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου