Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Προστατέψτε τις πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα και την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ξεκινάει την εκστρατεία «Ευρωπαϊκός Μήνας για την Ασφάλεια του Διαδικτύου». Το ΚΕ.Π.ΚΑ., συμμετέχοντας στην εκστρατεία του ENISA, δίνει συμβουλές, στους καταναλωτές, για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Όλο και περισσότερο, βασιζόμαστε στο διαδίκτυο, καθημερινά, για τις τραπεζικές μας συναλλαγές, για τα ψώνια μας, για την απόκτηση γνώσης, για τις επικοινωνίες μας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να χρησιμοποιούμε, το ίντερνετ, με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.


Χρησιμοποιείτε ισχυρό κωδικό πρόσβασης: Ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στο διαδίκτυο είναι το αντίστοιχο της κλειδαριάς και του κλειδιού του σπιτιού σας. Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν σημαντικό μέσο άμυνας, η δε τήρηση καλών πρακτικών όσον αφορά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης θα βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας των ευαίσθητων πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα και της ταυτότητάς σας. Ο κωδικός πρόσβασης του υπολογιστή σας αποτελεί το κλειδί που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες —τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές— που έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας, καθώς και στους επιγραμμικούς λογαριασμούς σας. Χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας: χρησιμοποιείτε δηλαδή ένα σύνθετο σύνολο χαρακτήρων, ή συνδυάστε γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρων περιέχει ο κωδικός πρόσβασής σας, τόσο δυσκολότερη γίνεται η πιθανολόγησή του.

Μην χρησιμοποιείτε πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, (όνομα, ονόματα τέκνων, ημερομηνίες γεννήσεως, κ.λπ.), που ενδέχεται να είναι ήδη γνωστές σε κάποιους, ή που μπορούν να αποκτηθούν εύκολα και προσπαθήστε να αποφύγετε κοινές λέξεις: ορισμένοι πληροφορικοί πειρατές χρησιμοποιούν προγράμματα τα οποία δοκιμάζουν όλες τις λέξεις του λεξικού.

Αλλάζετε τακτικά τον κωδικό πρόσβασης: Εάν πιστεύετε ότι το σύστημά σας έχει εκτεθεί σε κίνδυνο, αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης.

Κρατήστε τον κωδικό πρόσβασης μυστικό: Ο κωδικός πρόσβασης είναι μοναδικός και δεν πρέπει να τον μοιράζεστε με κανέναν. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης. Αναπτύξτε μια στρατηγική για την απομνημόνευση. Αν γράφετε κάπου τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, προσέξτε πού τους αποθηκεύετε. Μην τους αφήνετε σε σημεία, όπου δε θα αφήνατε τις πληροφορίες τις οποίες προστατεύουν.


Τηρείτε για κάθε λογαριασμό ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης: Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε επιγραμμικό λογαριασμό, στον οποίο έχετε πρόσβαση (ή, τουλάχιστον, ποικιλία κωδικών πρόσβασης). Αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, ο επιτιθέμενος που αποκτά πρόσβαση σε έναν λογαριασμό αποκτά αυτομάτως πρόσβαση και σε όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας.

Ασφαλίζετε τους λογαριασμούς σας: Πολλοί πάροχοι λογαριασμών παρέχουν πρόσθετους τρόπους επαλήθευσης της ταυτότητάς σας, πριν από την πραγματοποίηση συναλλαγών στον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο.

Κατοχυρώστε την επιγραμμική σας παρουσία: Όποτε παρέχεται η σχετική δυνατότητα, ρυθμίστε τις παραμέτρους προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής και ασφαλείας του εκάστοτε δικτυακού τόπου με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις, όσον αφορά το επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών. Είναι προτιμότερο να επιτρέπετε την ανταλλαγή πληροφοριών μόνο με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Χρησιμοποιείτε προσεκτικά τους δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης: Έχετε υπόψη ότι οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονούν πολλούς από τους κινδύνους, που διατρέχετε, όταν είστε συνδεδεμένος με το διαδίκτυο: εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν την ιδιωτική ζωή, παρενοχλητική παρακολούθηση μέσω διαδικτύου, πρόσβαση σε ηλικιακά ακατάλληλο περιεχόμενο και, η πλέον ακραία περίπτωση, προσέγγιση παιδιών για αθέμιτους σκοπούς μέσω διαδικτύου και κακοποίηση παιδιών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες,
ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου