Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Επτά λόγοι για να απορρίψουν το βιογραφικό σας… στη στιγμή

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Το βιογραφικό σας μπορεί να δώσει ώθηση στις πιθανότητές σας για δουλειά αλλά μπορεί και να σας χαντακώσει σε χρόνο μηδέν.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον κλάδο των ανθρωπίνων πόρων ισχυρίζονται ότι τους φτάνουν το πολύ πέντε λεπτά για να αποφασίσουν αν ένα βιογραφικό μπορεί να περάσει στον επόμενο γύρο της διαδικασίας προσλήψεων.

Και ίσως τα πέντε λεπτά να είναι και πολλά.

«Νομίζω ότι όλο αυτό διαρκεί πολύ λιγότερο. Συχνά, ένας αρχικός έλεγχος του βιογραφικού διαρκεί 30 δευτερόλεπτα» λέει ο Νταγκ Αρμς, αντιπρόεδρος στην εταιρεία προσλήψεων Kelly Services.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εντοπίζουν εύκολα ενδείξεις στο βιογραφικό βάσει των οποίων κάνουν το πρώτο ξεκαθάρισμα των υποψηφίων. Ιδού, λοιπόν, εφτά βασικά λάθη που μπορούν να αποτελέσουν αιτία άμεσης απόρριψης του βιογραφικού σημειώματος σας.

Χρησιμοποιείτε μια γελοία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Οι παλιοί συμμαθητές σας μπορεί να γνωρίζουν γιατί σας ταιριάζει ένα email του στυλ [email protected], αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα εντυπωσιαστούν. «Με κάτι τέτοια, η αξιοπιστία σας πηγαίνει στον πάτο», επισημαίνει ο Αρμς.

Έχετε γεμίσει το βιογραφικό με ορθογραφικά και γραμματικά λάθη
Παραδεχθείτε το. Η μαμά σας είχε δίκιο που σας έλεγε να διαβάζετε. «Αν δεν μπορώ να σ’ εμπιστευθώ για να διορθώσεις το βιογραφικό σου, γιατί να σ’ εμπιστευθώ να διαχειριστείς άλλα καθήκοντα αφού σε προσλάβω;», επισημαίνει ο Αρμς.

Συμπεριλάβατε πολλά χρώματα, τρελές γραμματοσειρές, και άλλα γραφιστικά κόλπα
Η δημιουργικότητα είναι ευπρόσδεκτη σε πολλές δουλειές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το βιογραφικό σας πρέπει να μοιάζει με έργο τέχνης. «Κρατήστε το έγγραφο απλό και σαφές. Δεν θα πάει μακριά ένα σημείωμα στο οποίο δεν μπορούμε να διαβάσουμε με ευκολία πού δούλεψε ο κάτοχός του, ή με τι ασχολείται» υπενθυμίζει η Μαριάν Ραϊνόν, εκτελεστική διευθύντρια της Heyman Associates.

Δεν χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά
Όροι σχετικοί με τη δουλειά που θέλετε και τις σχετικές δεξιότητες που κατέχετε θα πρέπει να εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία του βιογραφικού. Φροντίστε να προσέξετε τις λέξεις που περιλαμβάνει η περιγραφή της θέσης εργασίας. Ο Αρμς συμβουλεύει: «Αναρωτηθείτε: “Ικανοποιώ τα κριτήρια;” Αν ναι, αντανακλάται αυτό στο βιογραφικό;».

Δεν αναφέρετε με σαφήνεια τα επιτεύγματά σας
Μια λίστα με καθημερινές ευθύνες και καθήκοντα (π.χ. οργάνωση συνεδρίων, διαχείριση ιστοσελίδας) δεν θα σας ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Αντίθετα, πρέπει να είναι σαφές στον αναγνώστη το τι έχετε συγκεκριμένα πετύχει (π.χ. διπλασιασμός πωλήσεων, αύξηση κοινού κατά 30%, διαπραγμάτευση μεγάλων συμφωνιών, κλπ.).

Έχετε γράψει κατεβατά
Είναι μεγάλο κατόρθωμα το να έχετε γράψει ένα βιβλίο, αλλά το βιογραφικό σας δεν πρέπει να μοιάζει με βιβλίο. Αντί για μεγάλες παραγράφους, οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν σύντομες αναφορές με τη μορφή κουκκίδων.

Δεν έχετε συμπεριλάβει ημερομηνίες
Τα έτη που εργαστήκατε σε κάθε πόστο πρέπει να είναι εμφανή. Αλλιώς, «μοιάζει σαν κάποιος να θέλει να κρύψει κάτι», λέει η Ραϊμόν.







http://www.fortunegreece.com/
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου