Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για μια συνέντευξη εργασίας

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Ένας τρόπος για να υποστηρίξετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μια συνέντευξη επιλογής για μια θέση εργασίας είναι να εντυπωσιάσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης και να γίνετε αξέχαστοι! Πράγμα απαραίτητο δεδομένης της κρίσης, της έλλειψης προσφοράς θέσεων εργασίας και του συνωστισμού των υποψηφίων για μια θέση.

Τούτων δεδομένων, είναι πιο ασφαλές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να στρέψετε την προσοχή γύρω από την πραγματική σας ζωή, και την ικανότητα σας να κερδίζετε ή να εξοικονομείτε χρήματα με μετρούμενα αποτελέσματα. Επίσης, είναι προτιμότερο να αναφερθείτε στον τρόπο που αναλύετε προβλήματα που προέκυψαν στην καριέρα σας, από το να γενικεύετε και να αναλώνεστε σε άνευ ουσίας λεπτομέρειες των εμπειριών σας κατά το παρελθόν.

Τις προάλλες συζητούσα με το γιό ενός φίλου, ο οποίος είχε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, στα οικονομικά και μου ζήτησε βοήθεια, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για μια επικειμένη συνέντευξη εργασίας που είχε με ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Αν και δεν είμαι ειδικός στο θέμα, του είπα όμως για όσα με έχει διδάξει η εμπειρία μου σχετικά και όσα ειδικά έχω διαβάσει. Στη συνέχεια θεώρησα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να γράψω γι αυτά:

Για τις θέσεις εργασίας που αναφέρονται στους τομείς των χρηματοοικονομικών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι γενικά οι συνεντεύξεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτές της συμπεριφοράς και σε αυτές που αναφέρονται ως case study (μελέτη περιπτώσεως). Η πρώτη κατηγορία στοχεύει στο να ανακαλύψει πως έχετε αντιδράσει στο παρελθόν σε συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην καριέρα σας. Η άλλη προσπαθεί να αξιολογήσει το είδος της προστιθέμενης αξίας σας προς την επιχείρηση.

Οι συνεντεύξεις συμπεριφοράς είναι πολύ δημοφιλείς, διότι αναγκάζουν τον υποψήφιο να είναι αληθινός και πιο σκεπτικός, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πρέπει να έχετε ένα «οπλοστάσιο» με «ιστορίες» οι οποίες θα δείχνουν το μέγεθος των ικανοτήτων σας. Χρειάζεται να πείτε και να δώσετε έμφαση, στο αν κερδίσατε μερίδιο αγοράς όταν αναλύατε και αναπτύσσατε σχέδια σε άλλους τομείς, που εργαστήκατε στο παρελθόν. Με αλλά λόγια να είστε έτοιμοι – δοθείσης της ευκαιρίας – να πείτε τις επιτυχίες σας (ακόμα και όταν δεν διαθέτετε προηγουμένη σχετική εμπειρία, μπορείτε να αναλύσετε τις εμπειρίες από τα γκρουπ εργασιών σας στο πανεπιστήμιο, ακόμα περισσότερο των εργασιών «ποδαριού» αν είχατε την τύχη να κάνετε). Είναι δύσκολο να κάνετε εντυπωσιακή την εξιστόρηση των επιτυχιών σας, αν πρώτα δεν την έχετε προβάρει και μάλιστα, να την κάνετε με φινέτσα σε μια συνέντευξη. Για το λόγο αυτό, κάνετε πρόβα ξανά και ξανά και ξεφορτωθείτε τις περιττές λεπτομέρειες, επικεντρωθείτε στα ουσιώδη των προηγούμενων (εφόσον έχετε) επιτυχιών σας.

Οι συνεντεύξεις που αφορούν case studies, δεν επικεντρώνονται στην προηγούμενη εμπειρία σας, αλλά σε υποθετικές δράσεις για την επίλυση προβλημάτων. Άσχετα από το επίπεδο εμπειρίας σας, θα ήταν λάθος να αναφερθείτε στις οικονομικές αποδοχές που συνοδεύουν τη θέση. Κάνετε τη μελέτη σας στο σπίτι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν συνήθως τους υποψήφιους να κάνουν εκτεταμένη έρευνα περί του αντικειμένου της εργασίας για την οποία καλούνται, πριν παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη. Η έρευνα θέλει χρόνο για να πραγματοποιηθεί σε βάθος.

Αν κολλήσετε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε μια ερώτηση και δεν έχετε ιδέα τι να πείτε, κάνετε μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στον υπεύθυνο, έτσι ώστε να διευκολυνθείτε για να ρίξετε φως στη σωστή απάντηση. Στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να απαντήσετε σωστά, κάνετε την έρευνα σας ξανά και στείλτε με e-mail την απάντηση στον υπεύθυνο της συνέντευξης. Έχει μεγαλη σημασία ο τρόπος που ανακτάτε το κουράγιο σας και ανταποκρίνεστε σε μια συνέντευξη. Ο τρόπος που αντιδράτε είναι ακόμα πιο σημαντικός από αυτή καθεαυτή τη συνέντευξη. Αυτό που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις περισσότερο είναι να σας ακούσουν να παρουσιάζετε τη δική σας λογική, ενώ συνήθως δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση που μπορεί να θεωρηθεί σωστή.

Μια συνέντευξη είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Αν μια case interview σας προβληματίζει, κάνετε περισσότερες ερωτήσεις δείξετε ότι διαθέτετε ένα περίεργο νου και θέλετε να δουλέψετε πολύ μέχρι να βρείτε τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα σας θέσουν. Αν το καταφέρετε αυτό, ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης τελείωσε. Το βιογραφικό σας και οι εμπειρίες σας, έχουν εντυπωσιάσει τους υπεύθυνους πρόσληψης, για το υπόλοιπο της συνέντευξης αφήστε τη γνώση και την εμπειρία σας να σας οδηγήσει.

Τέλος, φροντίστε να συνδέσετε την αποδεδειγμένη εμπειρία σας με τους στόχους της επιχείρησης που σκοπεύετε να εργαστείτε – και πάνω από όλα – μη φοβάστε να κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Πάνου Τσαγκαράκη στο reporter.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου