Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Μάθετε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας εάν δεν διαθέτετε εργασιακή εμπειρία

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013


Ελλείψει εργασιακής εμπειρίας, πολλοί υποψήφιοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να κάνουν το βιογραφικό τους να ξεχωρίσει από τη μάζα. Προτού υποβάλετε αίτηση για μια θέση, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην προσαρμογή του. Αναδείξτε τις ατομικές σας δεξιότητες, αναφέρετε παραδείγματα των όσων έχετε καταφέρει και μην φοβάστε να δείξετε ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

Οι εργοδότες χρειάζονται αποδείξεις για να πειστούν ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος. Εάν λοιπόν δεν διαθέτετε εργασιακή εμπειρία σε παρόμοια θέση, τότε μπορεί να χρειαστεί να αναφέρετε κάποιες εθελοντικές ή εξωεκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγράμματα πρακτικής άσκησης ή προγράμματα σχετικά με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Στο βιογραφικό σας, δώστε βαρύτητα στις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του προφίλ σας και εξηγήστε στους πιθανούς εργοδότες πώς έχετε διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Φροντίσατε λοιπόν να αναφέρετε ότι είστε υποψήφιος με κίνητρο, ότι έχετε την ικανότητα να προσαρμόζεστε εύκολα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και ότι έχετε τη δύναμη να ξεπερνάτε τον εαυτό σας και να θέτετε νέες προκλήσεις. Αυτό όμως μπορεί να μην αρκεί. Είναι σημαντικό να καταδείξετε τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητάς σας μέσα από συγκεκριμένα και πρακτικά παραδείγματα.

Ίσως να έχετε κάποιο ιστολόγιο και να γράφετε τακτικά, να έχετε συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις στο εξωτερικό ή ίσως να είχατε ηγετικό ρόλο σε κάποιο έργο. Εάν είναι συναφές και σκιαγραφεί θετικά κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας, τότε αναφέρετέ το.

Εάν έχετε βοηθήσει σε κάποια οικογενειακή επιχείρηση ή εάν πληρώνετε ο ίδιος για τις σπουδές σας, τότε μπορείτε να αναφέρετε ένα τέτοιο παράδειγμα ως στοιχείο που μπορεί να εκτιμήσει ο πιθανός σας εργοδότης, καθώς αφήνει να διαφανούν χαρακτηριστικά όπως η μετριοφροσύνη και η επαγγελματική δεοντολογία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες υπό το καλύτερο δυνατόν πρίσμα. Εάν είστε άνθρωπος που προσαρμόζεται εύκολα και δουλεύει σκληρά, μπορείτε να αναδείξετε αυτά σας τα χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι έχετε ένα άλογο για το οποίο είστε υπεύθυνος ή ότι ασχολείστε με κάποιο άθλημα για αρκετά χρόνια.

Χρησιμοποιήστε μια δημιουργική διάταξη για το βιογραφικό σας

Η δημιουργική διάταξη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε μέσα στο πλήθος. Η συνηθισμένη αυστηρή χρονολογική σειρά μπορεί να «λειτουργεί» όταν σας ενδιαφέρουν πιο «συντηρητικές» θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι αναγκαίο να τη χρησιμοποιείτε σε κάθε σας αίτηση.

«Μπορείτε να παρουσιάσετε συνοπτικά κάποια σημεία-κλειδιά στην αρχή του βιογραφικού σας. Βάλτε το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας στην κορυφή της σελίδας και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τον [πιθανό] τίτλο της θέσης εργασίας ως επικεφαλίδα. Από κάτω, συνοψίστε τις σημαντικές πληροφορίες, π.χ. τα έτη εμπειρίας σας όσον αφορά κάποια επιμέρους δεξιότητα, την εμπειρία σας σε έργα, τα θερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης στα οποία συμμετείχατε ή κάποιο σύντομο μότο που υπογραμμίζει τα δυνατά σας σημεία και τα χαρακτηριστικά σας», δηλώνει η σύμβουλος σταδιοδρομίας Clare Whitmell σε άρθρο που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα TheGuardian.



http://www.e-dimosio.gr
Blog Widget by LinkWithin