Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Με νόμο 500 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012


Ελεύθερη πτώση των μισθών, και μάλιστα με τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού που καθιερώνει την καθοριστική κρατική παρέμβαση, προωθεί η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε μνημονιακή υποχρέωση. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και προανήγγειλε αποφάσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η τρόικα ήδη από τον Ιούλιο έχει θέσει ζήτημα περαιτέρω μείωσης του μισθού στον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας, αίτημα που φαίνεται να υιοθετεί τώρα η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας -διά του υπουργού- νέα νομοθετική ρύθμιση, εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με νομοθετική παρέμβαση κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%.
Από τις νέες οριζόντιες περικοπές που περιλαμβάνονται στο νέο "πακέτο" μέτρων δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι κατώτατοι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση, αν δεν υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Οκτωβρίου, θα μειωθεί εκ νέου γύρω στο 10% ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη. Υπενθυμίζεται ότι οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγή της τρόικας και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ρίχνοντας τις εισαγωγικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 590 ευρώ (μεικτά), ενώ οι μισθοί των νέων έως 25 μειώθηκαν κατά 32%.

Τη νέα μείωση των κατώτερων μισθών εξήγγειλε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους "κοινωνικούς εταίρους", την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αποκρυπτογραφώντας τον περιβόητο διάλογο με στόχο "την επανεξέταση του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού", ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι "η κυβέρνηση σέβεται τη συλλογική αυτονομία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα των κατώτατων μισθών, όμως εκ του νόμου απορρέει πλέον μια πιο ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στον τρόπο διαμόρφωσής τους. Θα προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Μέχρι 12% ζητεί "ψαλίδι" η τρόικα...

Με άλλα λόγια, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ανοιχτά ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί προς την τρόικα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, και ότι το υπουργείο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού! Έτσι κατά τη χθεσινή συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες (!) γνωστοποιήθηκε η κατάργηση της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας θα καθορίζουν τα όρια του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο η τεχνική επιτροπή της τρόικας έθεσε ζήτημα κατάργησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έως και 12%, προκειμένου "να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" και με δεδομένο ότι οι (κατώτατοι) μισθοί στη χώρα μας δεν μπορούν να είναι υψηλότεροι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, όπως είναι η Πορτογαλία. Βέβαια, λίγους μήνες πριν, η τρόικα διά του Πόουλ Τόμσεν, είχε προχωρήσει σε συγκρίσεις των κατώτατων μισθών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για αυξημένο εργασιακό κόστος.

Με στοιχεία από την ΑΥΓΗ, 30/8/2012
Blog Widget by LinkWithin