Οι Έλληνες οδηγοί οι πιο απείθαρχοι και παρορμητικοί στην Ευρώπη - e-theseis.gr

Θέσεις εργασίας και όχι μόνο...


Post Top Ad


Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Οι Έλληνες οδηγοί οι πιο απείθαρχοι και παρορμητικοί στην Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για οδηγοι
Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι λάτρεις της ταχύτητας, οι Έλληνες είναι απείθαρχοι και παρορμητικοί στο τιμόνι και τα smartphone είναι πανταχού παρόντα στα χέρια των οδηγών και στις τέσσερις γωνίες της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και φέρνει στο φως διάφορες κακές συμπεριφορές των αυτοκινητιστών σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ η συζήτηση για τη μείωση του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 80 χλμ. την ώρα στις εθνικές οδούς προκαλεί οργή στη Γαλλία, ο μη σεβασμός των ορίων φαίνεται να είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, σύμφωνα με το πέμπτο ευρωπαϊκό βαρόμετρο του Fondation Vinci Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση. Έτσι, το 89% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν, ομολογούν ότι ξεπερνούν τα όρια. Οι μεγαλύτεροι θιασώτες της ταχύτητας ή ίσως οι πιο ειλικρινείς βρίσκονται στη Γερμανία και τη Σουηδία, όπου 93% των αυτοκινητιστών παραδέχονται, ότι οδηγούν γρήγορα. Στη Σουηδία το 78% παραδέχεται επίσης, ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απείθαρχοι της Ευρώπης, καθώς σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι οδηγούν μερικές φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας, 28% ότι κάθονται στο τιμόνι ακόμη κι όταν έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, το 27% ότι οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Φαίνεται επίσης να καταλαμβάνουν καλή θέση όσον αφορά την αγένεια, ομολογώντας σε μεγάλο βαθμό ότι βρίζουν τους άλλους οδηγούς (71%) ή κολλάνε το αυτοκίνητό τους σκόπιμα σε εκείνο όσων τους εκνευρίζουν (52%). Στην Πολωνία, 29% δηλώνουν ότι δεν διστάζουν να κατέβουν από το αυτοκίνητό τους για να ζητήσουν εξηγήσεις.

Οι αυτοκινητιστές στις μεσογειακές χώρες -Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία- θεωρούνται γενικά οι πλέον «αναιδείς» από τους πολίτες άλλων χωρών. Μεταξύ άλλων κακών πρακτικών, οι Γάλλοι είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας (63%) και οι Ισπανοί πατάνε τακτικά το κλάξον (66%) στους οδηγούς που τους εκνευρίζουν. Όσον αφορά τους Σουηδούς, θεωρούνται οι πιο ευγενικοί και τους ακολουθούν οι Σλοβάκοι και οι Βρετανοί.

Καθώς πλησιάζει η αναχώρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Ευρωπαίοι να διασταυρωθούν στους δρόμους, έχοντας τα μάτια καρφωμένα σε ένα smartphone ή σε ένα GPS, κάτι που κάνουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, καθώς το 41% των αυτοκινητιστών ρυθμίζουν τις παραμέτρους στο GPS ενώ οδηγούν, σχεδόν ένα τρίτο (30%) τηλεφωνούν χωρίς hands-free και ένας στους τέσσερις (24%) γράφουν ή διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο τιμόνι (38% για τους κάτω των 35 ετών).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2018 μέσω διαδικτύου σε 11.038 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω, από τους οποίους τουλάχιστον 1.000 σε κάθε μία από τις έντεκα χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα. Η αντιπροσωπευτικότητα κάθε δείγματος διασφαλίστηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.
Πηγή: e-dimosio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad