Ακίνδυνη η ακτινοβολία των κινητών, λένε οι επιστήμονες - e-theseis.gr

Θέσεις εργασίας και όχι μόνο...


Post Top Ad


Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Ακίνδυνη η ακτινοβολία των κινητών, λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που έγιναν από τον FDA (την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) τελικά η ακτινοβολία των κινητών δεν συνδέεται και δεν προκαλεί καρκίνο και άλλες βλάβες, καταρρίπτοντας ένα μεγάλο "μύθο" την σύγχρονης ζωής.

Εκτός αν είσαι αρσενικό ποντίκι που επί δύο χρόνια (χοντρικά το αντίστοιχο με 70 ανθρώπινα χρόνια) κατακλύζεσαι με ακτινοβολία που θα αντιστοιχούσε με βαριά χρήση επί 9 ώρες ημερησίως. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις για μικρή αύξηση των πιθανοτήτων για όγκο στην καρδιά. Όμως και πάλι μιλάμε για απορρόφηση περισσότερης ακτινοβολίας από όση θα απορροφούσε ακόμα και ο μεγαλύτερος και πιο συχνός χρήστης κινητών.



Η αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου είναι πως τα κινητά και η ακτινοβολία που εκπέμπουν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο, δεδομένου πως την περισσότερη ώρα κρατάμε τα κινητά στο αυτί μας, σε επαφή με το κεφάλι μας. Η αλήθεια είναι πως τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία, όμως είναι ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ή αλλιώς ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στο εύρος της συχνότητας, με την ακτινοβολία των κινητών να είναι χαμηλής συχνότητας σε σχέση με της ιονίζουσας, η οποία εκλύεται από μηχανήματα ακτινολογικών εργαστηρίων, η την ραδιενεργή και η οποία οδηγεί σε εμφάνιση καρκίνου.

Όμως η ακτινοβολία των κινητών δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, και η πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ, κατ' εντολή του FDA σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, δείχνει ακριβώς αυτό.

Ο λόγος της "σύμπραξης" αυτών των δυο οργανισμών, είναι πως η FCC μπορεί να ορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να "κινείται" η ακτινοβολία των κινητών, όμως είναι στην δικαιοδοσία του FDA να αποφασίσει αν αυτά τα όρια είναι ασφαλή. Οι διαδικασίες και οι έλεγχοι του FDA είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο, και όλες οι εταιρείες εκτός ΗΠΑ που παίρνουν την έγκριση του, κοσμούν με υπερηφάνεια την σφραγίδα του στην συσκευασία των προϊόντων τους.

Η έρευνα έδειξε πως τα όρια που έχει θέσει η επιτροπή τηλεπικοινωνιών, τα οποία είναι τα ίδια με τα όρια στην Ελλάδα και έχει ορίσει η ΕΕΤΤ είναι απόλυτα ασφαλή και τα ραδιοκύματα των κινητών δεν ευθύνονται για εκδήλωση καρκίνου στον εγκέφαλο.

Η έρευνα διενεργήθηκε συγκεκριμένα για δίκτυα 2G και 3G και δεν εξέτασε τα τελευταία γενιάς 4G και 5G δίκτυα. Οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε μαζική έκθεση ακτινοβολίας, σε όλο τους το σώμα, για πάνω από 9 ώρες την ημέρα επί 2 χρόνια συνέχεια, έκθεση που είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε ποτέ να εκτεθεί ένας άνθρωπος. Ακόμα και με τέτοια έκθεση, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή, σύμφωνα με την έκθεση του FDA. Αντίθετα όπως έδειξε η έρευνα, τα ποντίκια που εκτέθηκαν στην μαζική ακτινοβολία, έζησαν περισσότερο από τα άλλα ποντίκια, όμως το αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την ακτινοβολία.

Τι λένε όμως τα αποτελέσματα των ερευνών σε ποντίκια για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στους ανθρώπους; Όχι πολλά" λένε οι ειδικοί. Ακόμα και με την συνεχή έκθεση των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια στα κινητά και την μαζική τους χρήση, "δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου" όπως αναφέρει η έκθεση του FDA.

"Οι αποδείξεις για σύνδεση της ακτινοβολίας των κινητών και της εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, είναι ασαφής και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει αύξηση των εμφανίσεων καρκίνου εξαιτίας των κινητών" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Αντιμετώπισης Καρκίνου, Otis Brawley.




Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία θέση εργασίας






Πηγή: emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad