ΟΠΕΚΑ: Ποιες παροχές και επιδόματα αναλαμβάνει - e-theseis.gr

Post Top Ad


Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

ΟΠΕΚΑ: Ποιες παροχές και επιδόματα αναλαμβάνει


Ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στη θέση του ΟΓΑ, αποκτά συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Ως μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων αναλαμβάνει σταδιακά δέσμη έξι παροχών:

1. Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.
2. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93 ν. 4387/2016.
4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.Οι πρώτοι βασικοί στόχοι του Ο.Π.Ε.Κ.Α., όπως παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου είναι:
• Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα.
• Η διαχείριση και η πληρωμή του νέου Επιδόματος Παιδιού.
• Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
• Η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας με έμφαση στο παιδί.

«Για πρώτη φορά το νέο κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε δυο πυλώνες και είναι όλο ψηφιακό. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ με 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του», δήλωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Σήμερα παρουσιάζουμε τον νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο ΟΠΕΚΑ είναι βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλων όσοι έχουν ανάγκη την στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται. Εργαζόμαστε ώστε ο νέος Οργανισμός να αναδειχθεί συμπαραστάτης στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και να γίνει αγαπητός από αυτόν», δήλωσε ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στυλιανός Πλιάκης.

Ο νέος Οργανισμός απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018 και αντικαθιστά το μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων.

Η δημιουργία του ΟΠΕΚΑ και η ανάπτυξη πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων είναι συνέχεια καθοριστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας τα τελευταία δύο χρόνια : Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, Εθνικός Μηχανισμός για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, νόμος για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες, απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας -ΚΕ.Π.Α. και κύρωση του Αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη 
 πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που τρέχουν 23/6/2018

Post Top Ad