Αυτά είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έως τον Δεκέμβριο - e-theseis.gr

Θέσεις εργασίας και όχι μόνο...


Post Top Ad


Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Αυτά είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έως τον Δεκέμβριο

Tα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα παρουσιάζει σε συνέντευξή της στην aftodioikisi.gr, η Διοικητής του Οργανισμού κ. Μαρία Καραμεσίνη. Όπως τονίζει “βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και το πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω, βρίσκονται κοντά στο στάδιο της έναρξης τα δύο προράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-24 και 25-29 ετών που προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο, ενώ έκλεισαν και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας”

Όσον αφορά τα προγράμματα που έπονται έως και το τέλος του χρόνου η Διοικητής του ΟΑΕΔ τα απαριθμεί με τη σειρά:-Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών

-Πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε ‘επιδότηση εργασίας’

-Τροποποίηση του προγράμματος για τους μακροχρόνιους άνεργους 50 ετών και άνω

-Πρόγραμμα για μακροχρόνιους άνεργους 55 ετών και άνω σε επιχειρήσεις ΟΤΑ

-Δύο προγράμματα για ΚοινΣΕΠ και ΚοιΣΠΕ και

-Ένα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων.

“Ελπίζουμε να τα προλάβουμε όλα μέχρι το τέλος του έτους, γιατί οι καθυστερήσεις στο ορισμό του ΟΑΕΔ ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για κρατικές ενισχύσεις και στην ηλεκτρονική διαλειτουργία με το Υπ. Ανάπτυξης έχουν «φορτώσει» το τελευταίο τρίμηνο του έτους”, προσθέτει.

Παράλληλα η κ. Καραμεσίνη προαναγγέλει την πρόσληψη “360 συμβούλων εργασίας εντός του 2017, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους ανέργους υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ατομική ή ομαδική βάση, όπως συμβουλευτική και πληροφόρηση”, ενώ τονίζει την επιτυχία των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ που είχαν 1,2 εκατ. χρήστες το Σεπτέμβριο αλλά και του call center που από την έναρξη λειτουργίας του τον Μάιο μέχρι αρχές Οκτωβρίου, είχε δεχθεί 59.372 κλήσεις επιπλέον των 13.664 κλήσεων που έγιναν στις απευθείας γραμμές των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κ. Μαρίας Καραμεσίνη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

ΕΡ: Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον Αύγουστο, ανήλθε σε 973.586 άτομα. Παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς δουλειά παραμένει τεράστιος. Τι παραπάνω χρειάζεται να κάνετε ως ΟΑΕΔ;

ΑΠ: Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης που υλοποιούν ο ΟΑΕΔ και άλλοι φορείς καλύπτουν κάθε χρόνο περίπου 10% του αριθμού των ανέργων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Με περισσότερους πόρους, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν περισσότερα προγράμματα και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των ανέργων. Επειδή τα προγράμματα έχουν πάντοτε περιορισμένη διάρκεια, η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται από το πόσο συμβάλλουν στην σταθερή και ποιοτική εργασιακή ένταξη των συμμετεχόντων σε αυτά μετά το τέλος τους. Αυτήν την αποτελεσματικότητα προσπαθούμε να βελτιώσουμε στα νέα προγράμματα που σχεδιάζουμε. Επίσης, με την πρόσληψη άλλων 360 εργασιακών συμβούλων μέσω ΑΣΕΠ, προγραμματίζουμε να παρέχουμε στήριξη στους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας, τον επαγγελματικό τους (ανα)προσανατολισμό, την εξέταση των προϋποθέσεων ίδρυσης επιχείρησης κλπ. Όμως, σε μακροοικονομικό επίπεδο, η διατηρήσιμη απορρόφηση της ανεργίας εξαρτάται από το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν ο ιδιωτικός, ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας και άρα από τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας.

ΕΡ: Ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στον ΟΑΕΔ;

ΑΠ: Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και το πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω, βρίσκονται κοντά στο στάδιο της έναρξης τα δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-24 και 25-29 ετών που προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο, ενώ έκλεισαν και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας.

ΕΡ: Ποια προγράμματα σχεδιάζετε να “τρέξουν” από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο;

Πρώτο στη σειρά είναι ένα πρόγραμμα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε ‘επιδότηση εργασίας’, η τροποποίηση του προγράμματος για τους μακροχρόνιους άνεργους 50 ετών και άνω, ένα πρόγραμμα για μακροχρόνιους άνεργους 55 ετών και άνω σε επιχειρήσεις ΟΤΑ και έπονται δύο προγράμματα για ΚοινΣΕΠ και ΚοιΣΠΕ και ένα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων. Ελπίζουμε να τα προλάβουμε όλα μέχρι το τέλος του έτους, γιατί οι καθυστερήσεις στο ορισμό του ΟΑΕΔ ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για κρατικές ενισχύσεις και στην ηλεκτρονική διαλειτουργία με το Υπ. Ανάπτυξης έχουν «φορτώσει» το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

ΕΡ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2017;

Ο  μέχρι τώρα σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ,  το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα υλοποιεί προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας χρησιμοποιώντας εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Τα πρώτα από αυτά τα προγράμματα βρίσκονται ήδη σε φάση σχεδιασμού.

ΕΡ: Θα είναι έτοιμος ΟΑΕΔ εντός του Οκτωβρίου, όπως εσείς η ίδια έχετε προαναγγείλει να θέσει σε λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα των 10.000 ωφελούμενων ανέργων, που θα μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας για να δουλέψουν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα;

ΑΠ: Επειδή προηγείται το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30-49 ετών, αυτό ίσως πάει λίγο πιο πίσω ώστε να μην συμπέσουν. Ωστόσο πολύ σύντομα το πρόγραμμα της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας θα μπει στη φάση της υλοποιήσης.

ΕΡ: Μέσω του ΟΑΕΔ τους τελευταίους μήνες, έχουν προωθηθεί δυο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που αφορούν προσλήψεις πάνω από 10.000 ανέργων σε 51 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας. Παράλληλα ετοιμάζεται και το τρίτο πρόγραμμα που θα αφορά 23.000 ανέργους σε 274 δήμους. Πότε να το αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι;


Θα πρέπει να περιμένετε τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας για το θέμα αυτό.

ΑΠ: Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Αυτοδιοίκηση λόγω του χαρακτήρα της βρίσκεται κοντά στους πολίτες και αφουγκράζεται καθημερινά τις ανάγκες τους. Υπάρχουν άλλα προγράμματα που σχεδιάζετε να “τρέξετε” σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες;

ΕΡ: Όπως προανέφερα, έχουμε βάλει στην ουρά το πρόγραμμα επιχορήγησης των επιχειρήσεων των ΟΤΑ για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων 55-67 ετών. Με την κα Αντωνοπούλου έχουμε συμφωνήσει να το τρέξουμε εντός του Νοεμβρίου.


aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad