Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την κατάρτιση εργαζομένων

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Ερχονται προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.




Το συνολικό ύψος τους ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καλεί τους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν τα προγράμματα αυτά προς χρηματοδότηση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι φορείς που θα τα εκπονήσουν και στη συνέχεια θα καλέσουν τους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν είναι:

• Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου,
• Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι,
• Κλαδικοί φορείς,
• ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων,
• Ομοσπονδίες Εργαζομένων, που νομιμοποιούνται να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
• Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων

Η δράση έχει την επωνυμία «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η πρόσκληση αφορά στον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την παροχή της σχετικής κατάρτισης και την πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και έχει ως στόχο να δώσει στους εργαζομένους πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες επί του επαγγέλματός τους, με άμεση και θετική επίπτωση στην επαγγελματική τους ικανότητα.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και η εμβέλεια της εφαρμογής της αφορά στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Οι ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι που προέρχονται κατά προτεραιότητα από τους εννέα στρατηγικούς τομείς του νέου ΕΣΠΑ: αγροδιατροφή-βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υλικά-κατασκευές, υγεία.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Η πρόσκληση εντάσσεται στη συνολικότερη αναπτυξιακή στρατηγική που η κυβέρνησή μας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μεθοδικά. Ερχεται σε συνέχεια της πρώτης μεγάλης παρέμβασης με τα Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων για τις Επιχειρήσεις και εκδίδεται σε συνδυασμό με την πρόσκληση για την παροχή επιμόρφωσης, κατάρτισης και μετεκπαίδευσης στους ανέργους ναυτικούς, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες μείζονες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων».

Στον σχεδιασμό της πρόσκλησης ξεχωρίζουν τρεις καινοτομίες, οι οποίες διασφαλίζουν κρίσιμα στοιχεία της και αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα του παρελθόντος:
• Η πρόβλεψη να επιτρέπεται σε κάθε δυνητικό δικαιούχο να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση, εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείρισή τους και αποτρέπει φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης των σχετικών δράσεων και προσπάθειες άσκησης αθέμιτης επιρροής.
• Η πρόβλεψη για υποχρεωτική σύνδεση κάθε δράσης παροχής κατάρτισης με την τελική πιστοποίηση του εργαζομένου, από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης φυσικών προσώπων, διασφαλίζει ότι θα αποφευχθούν περιπτώσεις εικονικής ή πλημμελούς κατάρτισης που σημειώθηκαν σε ευρεία κλίμακα στο παρελθόν.
• Η πρόβλεψη να στηρίζονται οι προτάσεις σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στον στρατηγικό τομέα που αφορούν, προδιαγράφει στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσχηματικές δράσεις χωρίς αντίκρισμα στις επαγγελματικές δεξιότητες των ωφελουμένων.
Στόχος η κάλυψη των αναγκών στην αγορά εργασίας
Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι) να αποκτήσουν πρόσθετες -της άσκησης του επαγγέλματός τους- γνώσεις, δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις για τη λήψη πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων είναι υποχρεωτική και αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σχέδιο που θα υποβάλουν οι φορείς πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει:
• Διαμόρφωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες βάσει διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και ειδικότερα βάσει των αναγκών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επίκαιρων γνώσεων.
• Παροχή κατάρτισης με βάση τα ως άνω προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
• Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων /δεξιοτήτων από τα ως άνω προγράμματα, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και της ικανότητάς τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ΕΟΠΠΕΠ.

Η πιστοποίηση θα παρέχεται με βάση τυποποιημένες διαδικασίες που είναι ελεγμένες από τους αρμόδιους φορείς διαπίστευσης ή τον ΕΟΠΠΕΠ.



Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε, τέλος, ότι: «Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει βαθιά την ελληνική κοινωνία δεν έχει αποκλειστικά δημοσιονομικά αίτια, αλλά αποτελεί σύμπτωμα δομικών αναπτυξιακών αδυναμιών της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικές εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να εξαντλούνται στη δημοσιονομική της διάσταση. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κατάρτισης στηρίζουν τους εργαζομένους και βελτιώνουν την επαγγελματική τους θέση στην αγορά εργασίας».



ethnos.gr




103 άτομα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Δέκα νέα προγράμματα για 90.000 ανέργους
500 τεχνικοί και διοικητικοί σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια
700 ετήσιες συμβάσεις σε 254 Κέντρα Κοινότητας









Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου