Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Τρία προγράμματα ΕΣΠΑ λήγουν μέσα στον Μάιο

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Ο συνολικός προϋπολογισμός και των τριών δράσεων ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» καλύπτει το 100% των λειτουργικών δαπανών.


Ευκαιρίες για επιδοτήσεις από 6.000 έως 200.000 ευρώ για μικρές, νεοφυείς και τουριστικές επιχειρήσεις κρύβουν τρία προγράμματα του ΕΣΠΑ, που λήγουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή των προτάσεων τους.
Η πρώτη είναι η δράση με την επωνυμία «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών» και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μέχρι τις 17 Μαΐου. Το εύρος των επιδοτήσεων που μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ενταχθούν κυμαίνεται από τις 6.000 έως τις 60.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 70 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» χρηματοδοτεί εταιρείες από οκτώ κλάδους της οικονομίας. Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν ενισχύσεις από 6.000 έως 80.000 ευρώ και μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 20 Μαΐου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 78 εκατ. ευρώ.

Και στις δύο δράσεις οι επιδοτήσεις προσαυξάνονται κατά 10% αν οι επενδυτές προχωρήσουν σε προσλήψεις.


Τρία προγράμματα ΕΣΠΑ λήγουν μέσα στον Μάιο
Η τρίτη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση. Ο προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου υποβολής των προτάσεων είναι 72 εκατ. ευρώ και όσοι υπαχθούν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 100% για δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες για τις τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι οι υπηρεσίες ενοικίασης λεωφορείων, επιβατηγών αυτοκινήτων και αμαξών με ζώα, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές επιβατών με θαλαμηγούς, σκάφη εκδρομών και περιηγήσεων θάλασσας, πλωτά ταξί, ενοικίαση σκαφών, καταλύματα όλων των μορφών, ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεναγοί, υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και καταδύσεων αλλά και υπηρεσιών μίνι γηπέδων, καλαθοσφαίρισης, κολυμβητηρίου. Επίσης επιδοτούνται ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών κ.λπ.
Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για την ακρίβεια:
• Υφιστάμενες επιχειρήσεις και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις
• Νέες επιχειρήσεις και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.
Οι ενισχύσεις που μπορούν να διεκδικήσουν κυμαίνονται από τις 15.000 έως τις 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Αρα το εύρος των χρηματικών ποσών που θα λάβουν στο χέρι οι δικαιούχοι είναι από 6.000 έως 75.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας και νέες που δραστηριοποιούνται στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας και νέες που δραστηριοποιούνται στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε:
• Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα - Εξοπλισμός
• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)
• Αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση ως εξοπλισμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές δραστηριότητες.
• Μεταφορικά Μέσα επαγγελματικής χρήσης, είτε μεικτής/πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον εννέα θέσεων
• Δαπάνες προβολής - προώθησης
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου του 2016 ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι:
• Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας οι οποίοι δεν θα αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
• Κατηγορία Δικαιούχων Β: Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Δεν είναι επιλέξιμοι οι ατομικοί επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Για τους σκοπούς της παρούσας δράσης και στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρηματιών με μικτή δραστηριότητα δεν θεωρείται ότι ασκείται εμπορική δραστηριότητα εφόσον τα δηλούμενα εξ αυτής ακαθάριστα έσοδα αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλειόμενης της αγροτικής δραστηριότητας - φορολογικό έτος 2015).
Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 15.000 έως 60.000 ευρώ και χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου, κατά 100%, οι λειτουργικές δαπάνες για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων.
Αυτές θα πρέπει να είναι στους ακόλουθους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, όπως έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση»:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά / Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία - Φάρμακα.
Η υποβολή αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύεων www.ependyseis.gr/mis. Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.
Πού θα απευθυνθώ
Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα με ωράριο λειτουργίας 8.30 έως 19.00 Τηλεφωνική ενημέρωση στο 8011136300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση. Ιστοσελίδα: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr  email: [email protected]
 
Εως 20 Μαΐου οι προτάσεις για μικρές επιχειρήσεις
Στις 20 Μαΐου λήγει ο κύκλος υποβολής προτάσεων για κοινοτικές ενισχύσεις από το πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα 78 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται από τις 7 Απριλίου.
Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακούς Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)». Αυτοί είναι οι εξής:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά / Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια:
1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
2. Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Οσοι πάρουν το «πράσινο» φως μπορούν να επιδοτηθούν για επενδυτικά σχέδια από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Με πιο απλά λόγια οι δικαιούχοι σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ενίσχυση από 6.000 έως 80.000 ευρώ και αν προσλάβουν και εργαζόμενους τότε τα ποσά αυτά ανεβαίνουν στο εύρος των 7.500 με 100.000 ευρώ.
Οι δαπάνες που επιδοτούνται είναι:
• Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα - Εξοπλισμός
• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
• Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
• Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα / υπηρεσίες.
• Πιστοποίηση & τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ CE).
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου του 2016 ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου