Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

13.000 νέες θέσεις για ανέργους έως 29 ετών

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

«Προ των πυλών» βρίσκεται η έκδοση 6.900 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και επιπλέον 2.500 θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και hotspots, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα ο ΟΑΕΔ θα «τρέξει» δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για νέους 18-24 και 25-29 ετών.

Οπως αναφέρει η Μαρία Καραμεσίνη, που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στο τιμόνι του ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός προγραμματίζει αρκετές δράσεις για το 2016, που ξεκινούν από τον Μάιο και στοχεύουν τόσο στην κατάρτιση και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, όσο και στην τοποθέτηση μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων, σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ τέλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των προϋποθέσεων καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ενώ τονίζει πως με πόρους του Οργανισμού θα εργαστούν επιπλέον μήνες και θα λάβουν το επίδομα μετεγκατάστασης όσοι επιλεγούν στο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες.
- Πότε θα ξεκινήσουν τα φετινά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; Υπάρχει διαφοροποίηση στις ειδικότητες που ζητούνται σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου προγράμματος;
Εχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση των δύο πρώτων προγραμμάτων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Αθλητισμού με 413 και 728 θέσεις πεντάμηνης διάρκειας αντίστοιχα. Οσον αφορά τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας σε δήμους, που ανακοίνωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο για την εξειδίκευση του προγράμματος, που, ως γνωστόν, θα περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη και κατάρτιση των ανέργων που θα συμμετέχουν. Αναμένουμε τη σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία έκδοσης της δημόσιας πρόσκλησης για τους πρώτους 16 δήμους και τους 6.900 ανέργους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τα νέα προγράμματα θα τοποθετούν τους ωφελούμενους σε θέσεις απασχόλησης που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα των δήμων, ώστε οι θέσεις να αντιστοιχούν στις ειδικότητες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά
Τα νέα προγράμματα θα τοποθετούν τους ωφελούμενους σε θέσεις απασχόλησης που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα των δήμων, ώστε οι θέσεις να αντιστοιχούν στις ειδικότητες που χρειάζονται για να υλοποιηθο
Αναμένουμε επίσης τη σχετική υπουργική απόφαση, για να εκδώσουμε τη δημόσια πρόσκληση για ανέργους που επιθυμούν να απασχοληθούν στα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου για την επέκταση της διάρκειας απασχόλησης από πέντε σε οκτώ μήνες και για την παροχή μηνιαίου επιδόματος μετεγκατάστασης σε όσους ανέργους προσωρινά μετακινηθούν από τη μόνιμη κατοικία τους, για να εγκατασταθούν στην περιοχή των κέντρων προσφύγων.
Η σημαντικότερη διαφοροποίηση των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αφορά πάντως την ίδια τη φιλοσοφία τους. Τα προγράμματα θα τοποθετούν τους ωφελούμενους σε θέσεις απασχόλησης που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιούν οι δήμοι. Συνεπώς οι θέσεις αυτές θα αντιστοιχούν στις ειδικότητες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Ο ΟΑΕΔ θα έχει επιπρόσθετο ρόλο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες κατά την έναρξη και τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, οπότε οι εργασιακοί μας σύμβουλοι θα εξετάζουν μαζί με τους εξερχόμενους την περαιτέρω εργασιακή τους πορεία και προοπτική.
- Ο αποκλεισμός των δήμων της χώρας από την κοινωφελή εργασία, πέραν των 51 που έχουν ήδη επιλεγεί, προκάλεσε αντιδράσεις στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύετε ήταν δίκαια η διαδικασία που ακολουθήθηκε; Υπάρχει κάποια μέριμνα για δήμους ακριτικών νησιών ή δήμους της Ηπείρου, που εμφανίζονται ψηλά στους δείκτες φτωχοποίησης;
Μα δεν θα αποκλειστούν κάποιοι δήμοι. Θα συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της χώρας, αλλά θα ενταχθούν σε διαφορετικές φάσεις στο πρόγραμμα, ανάλογα με το ύψος και την ένταση του προβλήματος της ανεργίας που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι σωστό και δίκαιο και έτσι παρουσιάστηκε από την κ. Αντωνοπούλου.
- Ποια άλλα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης πρόκειται να «τρέξει» ο ΟΑΕΔ φέτος;
Οσον αφορά την κατάρτιση, ο ΟΑΕΔ προγραμματίζει να βγάλει μετά το Πάσχα δημόσιες προσκλήσεις για δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 νέους 18-24 και 25-29 ετών, που περιλαμβάνουν -στην πρώτη φάση- κατάρτιση 4 μηνών μέσα στην επιχείρηση, που θα ακολουθείται από κανονική οκτάμηνη απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα «τρέξουμε» ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης πάλι για άνεργους νέους, που θα περιλαμβάνει κατάρτιση εκτός επιχείρησης και στη συνέχεια απασχόληση σε κανονικές θέσεις εργασίας. Να μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός υλοποιεί αδιάλειπτα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων που χρηματοδοτούνται από τον λογαριασμό ΛΑΕΚ.
Ως προς τα αμιγή προγράμματα απασχόλησης, ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες ένα πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα για ανέργους 30 έως 49 ετών, συμπληρωματικό με αυτό της απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών που ξεκίνησε πρόσφατα και θα παραμείνει διαρκώς ανοιχτό για όσες επιχειρήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Τέλος βρισκόμαστε στην αρχική φάση προετοιμασίας τριών προγραμμάτων ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων, ενώ το υπουργείο Εργασίας μας έχει επιπλέον ζητήσει να υλοποιήσουμε προγράμματα για την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
- Με τα προγράμματα που έχετε προαναγγείλει για φέτος, εξαντλούνται σχεδόν οι πόροι του ΕΣΠΑ. Τι θα γίνει μέχρι το 2020 που διαρκεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα;
Η κ. Αντωνοπούλου έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή της να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση της κατανομής πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και συμπληρωματικών πόρων από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Απασχόλησης των Νέων, στο πλαίσιο του Youth Guarantee.
- Η Ράνια Αντωνοπούλου, σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε πως αναζητείται νέος τρόπος καταγραφής και ανάλυσης της ανεργίας και των νέων θέσεων εργασίας, πιθανότατα μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ. Επειδή σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκεται ουσιαστικά η Στατιστική Αρχή και ο ΟΑΕΔ, πώς βλέπετε την πρωτοβουλία αυτή;
Η ΕΡΓΑΝΗ δεν καταγράφει την ανεργία, αλλά τις ροές της απασχόλησης και μάλιστα μόνο της μισθωτής (προσλήψεις, λήξεις συμβάσεων, οικειοθελείς αποχωρήσεις, απολύσεις) μόνο στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Η καταγραφή της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ γίνεται απευθείας με τις εγγραφές των ανέργων στο μητρώο του. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την ανεργία κατ' εκτίμηση, με βάση την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού, που αποτελεί δειγματοληπτική έρευνα στα νοικοκυριά. Λογικό είναι λοιπόν τα στοιχεία για τους ανέργους από τις δύο πηγές, ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ, να μη συμπίπτουν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, εφόσον και οι τρόποι καταγραφής και οι μεθοδολογίες διαφέρουν.
Η διαφορά ως προς τον αριθμό των ανέργων δεν αποτελεί πρόβλημα αυτό καθαυτό. Πρόβλημα ανακύπτει όταν οι τάσεις που δείχνουν τα στοιχεία των δύο πηγών διαφέρουν. Η συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ είναι εκ μέρους μας ευπρόσδεκτη, για τις όποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στην καταγραφή της ανεργίας.

- Πώς πηγαίνει το πρόγραμμα επιδότησης προσλήψεων μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών; Εχει ανταπόκριση στον ιδιωτικό τομέα;
Μπορώ να σας πω ότι μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης υποβλήθηκαν 1.268 αιτήσεις εργοδοτών για 1.581 νέες θέσεις εργασίας, δεδομένα που αποτυπώνουν μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα δημιουργίας θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης για ανέργους άνω των 50 ετών που είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής προβολή του προγράμματος, ώστε να γνωρίζουν οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις ότι είναι ανοιχτό στις αιτήσεις και ότι υπάρχουν ακόμα πολλές χιλιάδες θέσεις προς κάλυψη.
- Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ έδειξε πως η Ελλάδα κατέχει το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας, πιο πίσω από τη Ρουμανία και την Κορέα. Πώς κρίνετε αυτή την εξέλιξη; Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των επιδομάτων;
Η εξέλιξη αυτή έχει προέλθει από το υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας στο σύνολο των ανέργων και από τη μικρή πρόσβαση των ανέργων στο βοήθημα μακροχρονίως ανέργων. Λίγοι πλέον άνεργοι συγκεντρώνουν δώδεκα μήνες συνεχόμενης επιδότησης ώστε να δικαιούνται να το πάρουν.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, κάθε αλλαγή στις προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων χρειάζεται προσεκτική στάθμιση της συνολικής δαπάνης σε σχέση με τα έσοδα από εισφορές, καθώς και πρόβλεψη των τάσεων της ανεργίας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
«Περισσότερες θέσεις εξειδικευμένης εργασίας»
Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνεργο με πτυχίο και δεξιότητες, που θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναζητήσει το επαγγελματικό του μέλλον στο εξωτερικό;
Να ρίξει μια ματιά στο πόρταλ του ΟΑΕΔ, στο πεδίο του EURES, όπου αναρτώνται κενές θέσεις επιχειρήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επισκεφθεί τον σύμβουλο EURES στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ της περιοχής του. Επίσης θα τον συμβούλευα να ενημερωθεί για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που θα τρέξουν φέτος στον ΟΑΕΔ, άλλα πολύ σύντομα και άλλα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Ελπίζω η κατάσταση στην οικονομία σύντομα να επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων θέσεων ειδικευμένης εργασίας, αλλά προς το παρόν η ανεργία στους πτυχιούχους είναι υπερβολικά υψηλή. Η απορρόφησή της θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια, αλλά και από την αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος που δημιουργεί απαιτήσεις για εργασία υψηλών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.


ethnos.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου