Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Πώς θα κάνετε μόνοι σας τη φορολογική δήλωση- Όλα τα βήματα

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε λογιστή για να υποβάλουν τη φετινή τους φορολογική δήλωση.
Με 12 απλές κινήσεις μπορούν εύκολα και γρήγορα να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φορολογική δήλωση του 2016 μέσω της ειδικής εφαρμογής του TAXISnet.
Βήμα πρώτο:
Ελέγξτε όλα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία στον πίνακα 1: Όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό Δελτίου Ταυτότητας κλπ, το δικό σας και του/της συζύγου (αν υπάρχει).
Εάν υπάρχει κενό ή λάθος στα στοιχεία αυτά κάντε τη διόρθωση.
Βήμα δεύτερο:
Στον πίνακα 1 θα πρέπει να συμπληρώσετε ή να διορθώσετε εάν είναι λάθος τον ΑΜΚΑ (τον δικό σας ή και του/της συζύγου σας).
Βήμα τρίτο:
Πρέπει να κάνετε επιβεβαίωση των στοιχείων για να σας επιτραπεί η συνέχεια για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του 2016.
Βήμα τέταρτο:
Με βάση τη βεβαίωση από το λογιστήριο για τη μισθοδοσία σας ή αν είστε συνταξιούχος με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού Ταμείου θα πρέπει να πάτε στον πίνακα 4Α και στις παραγράφους 1,2,3,10,11,12 για να κάνετε την αντιστοιχία των ποσών.
Βήμα πέμπτο:
Στον υποπίνακα 4Δ1 στην παράγραφο 3 θα πρέπει να συμπληρώσετε τυχόν τόκους από καταθέσεις.
Προσοχή. Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί το ποσό των τόκων θα πρέπει να συμπληρωθεί ολόκληρο σε όλους τους δικαιούχους.Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς μεταφέρεται στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για τη σύζυγο.
Στους κωδικούς 675-676 δηλώνονται οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
Βήμα έκτο:
Στον πίνακα 5.1 αναγράφονται τα στοιχεία για τα ακίνητα. Κάνοντας “κλικ” στα κίτρινα “κουτάκια” μπορείτε να κάνετε τον σχετικό έλεγχο και τις διορθώσεις εάν χρειάζονται.
Εάν υπάρξουν διορθώσεις θα πρέπει να κάνετε “κλικ” στο στοιχείο “μεταφορά στη δήλωση”.
Βήμα έβδομο:
Στον πίνακα 5.1γ θα δείτε τα στοιχεία για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Κάνοντας “κλικ” στα κίτρινα κουτάκια μπορείτε να κάνετε διορθώσεις.
Βήμα όγδοο
Μην κάνετε καμία κίνηση στον κωδικό 049 του πίνακα 7. Για εφέτος δεν χρειάζεται υποβολή αποδείξεων.
Βήμα ένατο:
Στον πίνακα 7 υπάρχουν δυο σημαντικοί κωδικοί. Ο 051 για εσάς και ο 052 για τον/τη σύζυγό σας. Εδώ συμπληρώνετε το ποσό των εξόδων για ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, εξετάσεις, αγορές φαρμάκων. Το ποσό συμπληρώνεται μόνο εφόσον ξεπερνάει το 5% του εισοδήματος.
Βήμα δέκατο:
Για όσους έχουν παιδιά σημαντικός είναι ο πίνακας 8. Στην αριστερή πλευρά θα πρέπει να κάνετε “κλικ” στα κίτρινα κουτάκια για να συμπληρώσετε στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί όνομα, έτος γέννησης, για τα παιδιά άνω των 5 ετών τη βαθμίδα εκπαίδευση στην οποία βρίσκεται, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εάν είναι ανήλικο και δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση.
Για τα παιδιά που είναι άνω των 18 θα πρέπει να αναγραφεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Για να αποθηκευτούν οι όποιες αλλαγές θα πρέπει και πάλι να κάνετε “κλικ” στο “μεταφορά στη δήλωση”
Βήμα ενδέκατο:
Στον πίνακα 10 θα πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού καταθέσεων στον οποίο θα κατατεθεί η όποια επιστροφή φόρου.

Βήμα δωδέκατο:
Κάνοντας “κλικ” στην επιλογή συνέχεια υποβολής θα δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία που δηλώσατε μαζί με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (χρέωση ή πίστωση). Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι οριστικό, εάν δεν είστε σίγουροι για τα στοιχεία μην συνεχίσετε. Εάν είστε σίγουροι, τότε επιλέξτε “οριστική υποβολή”.
Η δήλωσή σας θα έχει υποβληθεί και θα έχετε την ευχέρεια να την εκτυπώσετε.
(Πηγή: newsit.gr)
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου