Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

To 2015 απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα οι όμιλοι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με τις περικοπές θέσεων εργασίας και τη μείωση των μπόνους, οπότε είναι εύκολο για κάποιους να ξεχάσουν ότι τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου αυξάνονται.

Για το 2016, οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες, με την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, την αύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), καθώς και την κατάρρευση της αγοράς στα ομόλογα–σκουπίδια να δημιουργούν ευκαιρίες για προσλήψεις σε τραπεζικά στελέχη και χρηματιστές. Κατά τους αναλυτές και όσους ασχολούνται με τη στελέχωση εταιρειών, τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα το 2016 στον κλάδο θα είναι τα εξής:

Τραπεζικά στελέχη με ειδίκευση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 2015 οι σύμβουλοι επενδύσεων παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε ομίλους για εξαγορές και συγχωνεύσεις, που ανήλθαν διεθνώς στα επίπεδα ρεκόρ των 4,2 τρισ. δολαρίων. Κορυφαίες συμφωνίες επιτεύχθηκαν στα φάρμακα, στις τηλεπικοινωνίες και στην τεχνολογία, ενώ αναμένεται και νέο κύμα το 2016. Ειδικά οι πετρελαϊκές, λόγω φθηνότερου πετρελαίου, θα χρειαστούν τη βοήθεια συμβούλων για να ενισχύσουν τη δική τους θέση ή να πωληθούν σε ανταγωνιστές.
Τραπεζικά στελέχη με ειδίκευση στην εξυγίανση και ανασυγκρότηση εταιρειών. Παρατηρείται αύξηση πτωχεύσεων, διεύρυνση του spread στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων και αύξηση αμερικανικών επιτοκίων. Οσοι παρέχουν συμβουλές σε πιστωτές ή οφειλέτες θα είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, εφόσον ορισμένες εταιρείες θα πτωχεύσουν και άλλες θα θελήσουν να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους. Ομιλοι που παρέχουν τέτοιες συμβουλές είναι, μεταξύ άλλων, οι Houlihan Lokey και Lazard, ενώ προβλέπεται αύξηση έως και 24% στα έσοδά τους από τις εν λόγω υπηρεσίες.

Χρηματιστές με ειδίκευση στις συναλλαγές σε επιτόκια. Ηδη το 2015 όσοι δραστηριοποιούνταν σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχουν υψηλά έσοδα και όσοι ασχολούνταν με προϊόντα προθεσμιακών αγορών θα έχουν αύξηση 15% εν συγκρίσει με το 2014. Και το 2016 οι συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα και συναφή επενδυτικά προϊόντα θα παραμείνουν δυναμικές με τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή τη Fed να σκληραίνει τη στάση της και την ΕΚΤ να ακολουθεί ποσοτική χαλάρωση, όπως παρατηρεί η Μαριάν Λέικ, γενική οικονομική διευθύντρια της JP Morgan Chase.
Στελέχη ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι τράπεζες χρειάζονται χρηματιστές για να βελτιώσουν τις πλατφόρμες, οι οποίες βοηθούν τους πελάτες να τοποθετούν και να διαχειρίζονται στοιχήματα σε διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα και σε πολλαπλές αγορές, επισημαίνει η Τζέσικα Λι, διευθύντρια της χρηματιστηριακής Οptions Group. «Προβλέπουμε, άνθρωποι με εμπειρία σε τέτοιες πλατφόρμες να μετακινούνται από τα hedge funds σε τράπεζες και να ζητούν καλύτερες αποδοχές έως και 25%», προσθέτει.
Επενδυτικοί σύμβουλοι με ειδίκευση σε λογισμικό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το 2016, περισσότερες τράπεζες θα προωθήσουν πιλοτικά προγράμματα για την αυτοματοποίηση της διαχείρισης επενδύσεων και θα κάνουν χρήση τεχνολογίας βασισμένης στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin και στην πλατφόρμα του με στόχο την επίσπευση των συναλλαγών. «Οι τράπεζες προσλαμβάνουν στελέχη πληροφορικής και διαχείρισης δεδομένων, καθώς και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», αναφέρει ο Ρόμπερτ Nτικς, υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού στα χρηματοπιστωτικά της Deloitte Consulting.
Στελέχη διαχείρισης πλούτου. Οσοι παρέχουν υπηρεσίες επενδυτικής στρατηγικής σε ζάπλουτους πελάτες θεωρούνται περιζήτητοι. Αλλωστε, στην τράπεζα όπου θα προσληφθούν, θα αποφέρουν σταθερά έσοδα από την πώληση διαφοροποιημένων επενδυτικών προϊόντων και αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα, όταν το κόστος συναλλαγών για την ίδια την τράπεζα αυξάνεται. «Αξίζει να καταβάλεις υψηλό τίμημα για να αποκτήσεις μια ομάδα συμβούλων διαχείρισης πλούτου, εφόσον θα κομίσουν πολύ σημαντικά πράγματα μαζί τους», παρατηρεί τέλος ο Μαρκ Ελτσβιγκ, ειδικευμένος στην αναζήτηση στελεχών. Μεταξύ των τραπεζών οι οποίες προχωρούν γρήγορα σε προσλήψεις τέτοιων ανθρώπων, συγκαταλέγονται οι Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. και JPMorgan.
Πηγή: kathimerini.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου