Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Τέσσερα νέα προγράμματα για 41.000 ανέργους

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Από τον προσεχή Ιανουάριο θα ξεκινήσουν να προκηρύσσονται τα πρώτα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας (μέσω του ΟΑΕΔ) που αφορούν 12μηνη επιδοτούμενη απασχόληση για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν προκηρυχθεί τέσσερα νέα προγράμματα για 41.000 ανέργους όλων των κατηγοριών (νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.).

Βασική προϋπόθεση και απώτερος στόχος των νέων προγραμμάτων είναι ότι ένα ποσοστό των ανέργων που θα συμμετάσχει σε αυτά θα συνεχίζει να εργάζεται και μετά τη λήξη τους.


Πιστοποίηση γνώσεων
Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα «νέου τύπου» θα οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και σε «εφοδιασμό» των ανέργων με τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι να επιστρέφουν στην ανεργία.
Εξάλλου, θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν τοπικά μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική καθώς και σε ειδικές κατηγορίες ανέργων όπως εκείνη των νέων επιστημόνων (που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό), των γυναικών, και των ανέργων άνω των 50 ετών.
Υπενθυμίζεται πως μετά τον Μάρτιο του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει και το νέο μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά 104.000 θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης.
Τα νέα προγράμματα
Αναλυτικά τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους τρεις μήνες είναι τα εξής:
• Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών.
• Τον Φεβρουάριο θα «τρέξει» το Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για 5.000 νέους άνεργους ηλικίας 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες.
• Το Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους, εναλλακτικά, σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2016.
• Τον ίδιο μήνα θα υλοποιηθεί και το μεγάλο πρόγραμμα των 10.000 θέσεων που αφορά απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξη σε θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, για νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και 3.000 θέσεων για νέους ανέργους 25-29 ετών.
Μάλιστα επιδίωξη του υπουργείου είναι οι νέοι αυτοί να εργαστούν στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις με επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών.








http://www.ethnos.gr/

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου