Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

5.000 μόνιμοι σε δήμους μέσα στο 2016

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα επιφέρει από το 2016 η απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δήμων, ενώ άλλα 2.000 άτομα που εργάζονται εδώ 6 με 7 χρόνια βάσει προσωρινών πινάκων στους ΟΤΑ θα μπορέσουν να μονιμοποιηθούν.
Την προωθούμενη απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, δρομολογεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι δήμοι λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό με νέες προσλήψεις τα τελευταία έτη.


Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα μονιμοποιηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με προσωρινούς πίνακες, ενώ έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ ήδη από το 2009 και θα δρομολογηθεί και η απορρόφηση των επιτυχόντων των διαγωνισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Περί τα 2.000 άτομα υπηρετούν εδώ και μία επταετία -με τους προσωρινούς πίνακες- στους δήμους όλης της χώρας. Στον Δήμο Αθηναίων οι εργαζόμενοι αυτοί ξεπερνούν τους 200, περιμένοντας τη μονιμοποίησή τους που εκκρεμεί από το 2009», επισημαίνει ο κ. Μπαλασόπουλος.
Οι ειδικότητες

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκρίνει για το 2016 την απελευθέρωση των προσλήψεων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη, ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.ά. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ, σε ειδικότητες όπως Οδηγοί απορριμματοφόρου, Εργάτες Καθαριότητας, Βρεφοκόμοι, Βοηθοί Βρεφοκόμων, Νηπιαγωγοί, Τραπεζοκόμοι, Καθαρίστριες, Εργάτες πρασίνου, Καθηγητές μουσικής, χορού, καλλιτεχνικών κ.ά.
Πρόθεση του υπουργείου είναι οι προσλήψεις που θα προγραμματίσουν οι δήμοι να μην είναι ανεξέλεγκτες, αλλά να υπάρξουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που θα κάνουν με τα έσοδα που εισπράττει ο κάθε οργανισμός και, με όριο συγκεκριμένο ποσοστό-πλαφόν.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζει θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των κερδών του σε ετήσια βάση -για παράδειγμα 15%- που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο.
Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, όπως αυτή του δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση ο οποίος υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει λελογισμένη χρήση του προσωπικού των δήμων, τις χρονικές περιόδους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. «Μια απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους θα σημάνει αυτόματα και αύξηση των ανταποδοτικών τελών» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Τέλος, το υπουργείο σχεδιάζει να ανανεώσει για το 2016 τις 4.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη του 2015 και αφορούν κυρίως συμβάσεις καθαριστριών και εργαζομένων στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων.



ethnos.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου