Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Οι πρώτες δράσεις για την επιχειρηματικότητα από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πραγματοποίησε την Παρασκευή ομιλία στο Επιμελητήριο Αρκαδίας με θέμα «Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 – Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις».

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος εξήγγειλε την ενεργοποίηση εμπροσθοβαρών δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (πριν δηλαδή από την οριστική έγκριση του ΕΣΠΑ 2014-2020), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκ. ευρώ, για τις οποίες την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων, που θα αφορούν τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (Π/Υ 50 εκ. ευρώ), το Ανθρώπινο Δυναμικό (Π/Υ 75 εκ. ευρώ), αλλά και τέσσερις πιλοτικές δράσεις για την Έρευνα-Καινοτομία (Π/Υ 73 εκ. ευρώ).
Ειδικότερα και με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου, οι πρώτες δράσεις αφορούν στους τομείς παρέμβασης της επιχειρηματικότητας (συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ) και των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, του ανθρώπινου δυναμικού και πιλοτικές δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία:


Α. Μικρή και Μεσαία Επιχειρηματικότητα (50 εκ. ευρώ)

Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ) αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων κυρίως στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (πλην τουρισμού που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής προκήρυξης) για δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού με έμφαση της εξωστρέφειάς τους και της διείσδυσής τους σε νέες αγορές με νέα προϊόντα /υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% της επένδυσης και ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 20.000€ έως 200.000€. Στη δράση πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα προκαταβολής έως 40% με την προϋπόθεση έκδοσης εγγυητικής επιστολής ή προκαταβολής από 25% με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διοικητικών ελέγχων της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Β. Ανθρώπινο Δυναμικό (75 εκ. ευρώ)

Δράση 1: Ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ) αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων καθώς και θέσεις απασχόλησης.
Οι κύριες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν μεταξύ άλλων: ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις ΔΕΚΟ, αμοιβή συμβούλου, και πρόσληψη ενός ατόμου για ένα έως ενάμιση χρόνο. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100% της επένδυσης και ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει μέχρι τις 40.000€.

Δράση 2: Στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων κατάρτιση-συμβουλευτική με τη συνεργασία κοινωνικών εταίρων-κλαδικών φορέων, Επιμελητηρίων κ.λπ.
Οι παρεμβάσεις (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ) θα αφορούν κατά προτεραιότητα τους 9 τομείς του ΕΠΑνΕΚ και θα περιλαμβάνουν δράσεις (ενδεικτικά: στον Τουρισμό, στην Εξωστρέφεια, στις Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα κ.λπ.)

Γ. Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία (73 εκ. ευρώ)

Παράλληλα, πρόκειται να «τρέξουν» τέσσερις πιλοτικές δράσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Συγκεκριμένα:

Δράση 1: Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ). Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €) αφορά χρηματοδότηση ΠΑΒΕΤ, με Δικαιούχους: εγχώριες επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους (προκήρυξη ανοιχτή για 6 μήνες, αξιολόγηση ανά τρίμηνο, εμπλουτισμός μητρώου αξιολογητών με ιδιώτες) στους τομείς υγεία-φάρμακα, αγροδιατροφή, Περιβάλλον, Ενέργεια.
Δράση 2: Βιομηχανική (πιλοτική) Αξιοποίηση αποτελεσμάτων Έρευνας. Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 6 εκατ. €) αφορά στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων (εθνικά καθώς και προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο της Κοινότητας) μέσω συμπράξεων Ερευνητικών Κέντρων με επιχειρήσεις (δικαιούχοι: Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις).
Δράση 3: Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Δράσεις τύπου «Proof of Concept»). Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ) αφορά στην ενίσχυση νέων επιστημόνων υψηλής κατάρτισης σε προκαταρκτικές ενέργειες μετασχηματισμού καινοτομικών ιδεών σε επιχειρηματικά σχέδια και υποστήριξη της εφαρμογής τους. Ωφελούμενοι / δικαιούχοι: Νέοι επιστήμονες ή ομάδες αυτών, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.
Δράση 4: Ανάπτυξη πιλοτικής δομής καθετοποιημένης υποστήριξης επιχειρήσεων Αγρο-βιοδιατροφικού Κλάδου με εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών. Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €) θα έχει ως δυνητικούς ωφελούμενους: επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου της αγροδιατροφής (παραγωγή, τυποποίηση, μεταποίηση και διάθεση προϊόντων αγρο-διατροφής).
Αναφορικά με την επιλογή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης των δράσεων ο κ.Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα, καθώς το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις προσκλήσεις αυτές, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που θα ανακηρυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέλος την πρωτοβουλία του για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου από τον υποψήφιο επενδυτή. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η υποβολή φακέλου με αναλυτικά στοιχεία προσφορών για όλες τις εργασίες που θα εκτελεστούν στο μέλλον, αλλά θα αρκεί ένας συνοπτικός προϋπολογισμός διαχωρισμού ποσών για κτιριακές και άυλες δαπάνες, μηχανολογικό εξοπλισμό και δαπάνες του αντικειμένου του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, ο υποψήφιος επενδυτής θα εξοικονομεί χρόνο και κόστος, θα απαλλάσσεται από μεγάλο γραφειοκρατικό φόρτο, ενώ παράλληλα θα αποφεύγονται και μελλοντικές τροποποιήσεις με ανάλογες καθυστερήσεις και επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Εργαζόμαστε εντατικά όλοι μαζί με ένα και μοναδικό στόχο: την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Αρκαδία μας, με σχέδιο, συνέπεια και ευθύνη για τους πολίτες και για τη χώρα. Για το μέλλον μας».




http://www.epixeiro.gr/

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου