Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Το σωστό βιογραφικό και πώς να το φτιάξετε

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Τα τελευταία χρόνια η αγορά εργασίας έχει αλλάξει δραματικά και η οικονομική κρίση ήταν μόνο το κερασάκι στη τούρτα για να λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο οι ευκαιρίες για εύρεση εργασίας. Κάποτε μπορούσες να βρεις δουλειά ελάχιστους μήνες μετά την αποφοίτησή σου από το πανεπιστήμιο, σχετική με την ειδικότητά σου. Πλέον ελπίζεις απλώς να βρεις κάτι που να σου δίνει έστω και τα απαραίτητα ως προς το ζην, ότι κι αν είναι αυτό.

Για τον λόγο αυτό, όταν κλείνετε ραντεβού για συνεντεύξεις, πρέπει το βιογραφικό σας να καταφέρνει τα τραβά τη προσοχή του υπεύθυνου κατευθείαν. Σκεφτείτε μόνο πόσα βιογραφικά περνάνε από τα χέρια τον εργοδοτών καθημερινά και πόσα θα περάσουν μετά από τη δική σας συνέντευξη. Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι ξεχωριστό, άμεσο και ενδιαφέρον για να μην γίνει ένα με τη μάζα, και αυτό μπορείτε να το καταφέρετε με τους εξής τρόπους:

Σωστή παρουσίαση

Στα βιογραφικά δεν έχει σημασία μόνο το περιεχόμενο αλλά και η εξωτερική εμφάνιση. Μια όμορφη, προσεγμένη και ακριβής παρουσίαση θα κινήσει το ενδιαφέρον του εργοδότη και η σωστή οργάνωση και καταγραφή των ικανοτήτων σας θα τον βοηθήσει να διαβάσει το βιογραφικό με ευκολία και άνεση.

Διαλέξτε την κατάλληλη γραμματοσειρά: Αποφύγετε τις κλασικές και τετριμμένες γραμματοσειρές τύπου Times New Roman και προτιμήστε φρέσκες και μοντέρνες όπως οι Verdana, Tahoma και φυσικά η Helvetica.
Επιλέξτε το σωστό μέγεθος: Αν επιλέξετε πολύ μικρά γράμματα το βιογραφικό σας θα «πήξει» και θα είναι δύσκολο στην ανάγνωση. Από την άλλη, αν επιλέξετε μεγάλα, θα φαίνεται σαν να μην έχετε να πείτε πολλά για τον εαυτό σας και προσπαθείτε να καλύψετε χώρο. Το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς είναι 10-11 για το κείμενο, 14 για τις κατηγορίες και 22 για τους κυρίως τίτλους και το όνομά σας.
Χρησιμοποιείστε οπτικά βοηθήματα: Τελίτσες, παύλες, αρίθμηση, πίνακες, στήλες, έντονα γράμματα και ετικέτες είναι μερικά απλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο ζωηρό το κείμενο και να του δώσετε περισσότερη έμφαση.
Ακρίβεια πάνω απ' όλα: Ότι γραμματοσειρά ή εργαλεία κι αν χρησιμοποιήσετε, το σημαντικότερο απ' όλα είναι να τα χρησιμοποιήσετε σε όλο το βιογραφικό με συνέπεια και ακρίβεια. Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα κατά την ανάγνωση ενός βιογραφικού από τις ατέλειες στη μορφή των παραγράφων, τις ξαφνικές αλλαγές γραμματοσειράς και τις σκόρπιες τελείες αρίθμησης δεξιά κι αριστερά.
Αποφύγετε την τυποποίηση: Αν βρείτε ένα έτοιμο πρότυπο (template) βιογραφικού και αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν άλλοι 20, τουλάχιστον, σαν κι εσάς που θα ψάχνουν για δουλειά και θα έχουν την ίδια ιδέα. Βάλτε την προσωπική σας πινελιά και design στο βιογραφικό σας, ώστε να ξεχωρίσετε από το πλήθος και να αφήσετε το στίγμα σας.

Προσοχή στο μέγεθος

Όταν αποφασίσετε πως θα χρησιμοποιήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, πρέπει να φροντίσετε για το μέγεθος του βιογραφικού σας. Αν είναι πολύ μεγάλο, αντί να τραβήξει την προσοχή του εργοδότη θα καταφέρει να τον απωθήσει. Μην ξεχνάτε πως έχει ήδη δει πολλά βιογραφικά και έχει να δει ακόμα περισσότερα. Αν είναι πολύ μικρό θα «φωνάζει» πως δεν έχετε προϋπηρεσία και θα σας βγάλει εκτός συναγωνισμού. Το σωστό βιογραφικό πρέπει να αποτελείται κατά μέσο όρο από 2 σελίδες και να είναι όσο πιο περιεκτικό και συγκεντρωτικό γίνεται.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου