Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Λάρισα | Έναρξη Λειτουργίας Kοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013


Με το διαρκώς αυξανόμενο φάσμα της φτώχειας να απειλεί ολοένα και περισσότερους πολίτες, η ανάγκη για κοινωνική προσφορά καθίσταται πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης θέτοντας ως πρωταρχικό του σκοπό την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από ενέργειες πληροφόρησης καθώς και ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να ενισχύσει άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια (απόρους, ανέργους, αστέγους) στοχεύοντας στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Επίσης, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό επιζητώντας την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμβολή του στην καταπολέμηση της φτώχειας.
Στη Λάρισα για την υλοποίηση του εγχειρήματος συστρατεύονται ο Δήμος Λαρισαίων, η Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ». Στις υφιστάμενες Κοινωνικές Δομές του Δήμου Λαρισαίων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Λαχανόκηπο προστίθενται τρεις νέες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας: το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Τράπεζα Χρόνου.
Οι ωφελούμενοι θα προσέλθουν αρχικά στο Γραφείο Διαμεσολάβησης το οποίο βρίσκεται στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων στην οδό Ρούσβελτ και Οικονόμου εξ Οικονόμων γωνία 8α.Για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους καλούνται να προσκομίσουν τα κάτωθι απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε, αν πληρούν τις προϋποθέσεις, να αποκτήσουν την κάρτα απόρου και να προωθηθούν ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του στις αντίστοιχες δομές:
• Εκκαθαριστικό Εφορίας (Πρόσφατο) ή Υπεύθυνη δήλωση για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης.
• Έντυπο Ε9.
• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
• Φωτοτυπία ταυτότητας.
• Πρόσφατη φωτογραφία
• Κάρτα ανεργίας.
• Βιβλιάριο υγείας ή συναφές δικαιολογητικό αν πρόκειται για ΑΜΕΑ.
Παράλληλα το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης προς τους ωφελούμενους στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ). Το ωράριο λειτουργίας του είναι σταθερό από τις 9:00 – 17:00 από Δευτέρα – Παρασκευή.
Για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος απαιτείται συλλογική προσπάθεια προσφοράς σε επίπεδο χρόνου μέσα από πράξεις εθελοντισμού αλλά και σε υλικό επίπεδο μέσα από την παροχή αγαθών όπως τρόφιμα, φάρμακα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπόδησης, οικιακό εξοπλισμό, παιχνίδια, βιβλία, cd, dvd κ.α.
Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα στοίχημα κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Ας προσπαθήσουμε να το πετύχουμε!
Blog Widget by LinkWithin