Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Επίδομα τοκετού μόνο για γέννα στο σπίτι

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013


Μόνο όσες νέες μητέρες γεννήσουν στο σπίτι ή οπουδήποτε εκτός μαιευτηρίου δικαιούνται το επίδομα τοκετού, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Πάντως η γέννα στο σπίτι θεωρείται επικίνδυνη στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο σε περίπτωση επιπλοκών.
Τριάντα μόνο γυναίκες στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο έλαβαν επίδομα τοκετού και αυτό γιατί γέννησαν στο σπίτι τους. Οι υπόλοιπες, που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, σε νοσοκομεία ή κλινικές σύμφωνα με το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούνται βοηθήματος, μια που τα νοσήλια καλύπτονται από το ταμείο.

Το επίδομα τοκετού δεν είναι προνοιακό επίδομα ξεκαθάρισε ο Μάριος Σαλμάς και σημείωσε ότι το κράτος έπαψε από το Δεκέμβριο να πληρώνει δυο φορές για τον ίδιο τοκετό.

Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα εννιακοσίων ευρώ, για δίδυμη κύηση χιλίων διακοσίων και για τρίδυμη χιλίων εξακοσίων.
Φόβοι εκφράζονται όμως ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να υπάρξουν γυναίκες που θα γεννήσουν σπίτι τους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό, για να λάβουν το ποσό.

Η υφυπουργός Υγείας πάντως μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε άγνοια για το θέμα της περικοπής του επιδόματος τοκετού. «Ειλικρινά δεν έχω ιδέα περί αυτού του επιδόματος άλλοι το έχουν αποφασίσει δεν γνωρίζω τίποτα. Στα περισσότερα και να επικοινωνούμε, επικοινωνούμε εικονικά».

Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ έχουν μπει και κομπίνες κλινικών που σχετίζονται με τους τοκετούς.

Το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ και το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί τώρα να εξοικονομήσει κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.
Blog Widget by LinkWithin