Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Από 25 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013


Σαράντα επτά επαγγέλματα από τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών χρηματοδοτεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας το πρόγραμμα για την Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών - ΕΣΠΑ 2007-2013. Το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ανοίγει για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων των ενδιαφερομένων στις 25 Φεβρουαρίου. Σε αυτό μπορούν να ενταχθούν:
- Υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
- Νέες, υπό σύσταση επιχειρήσεις θεωρούνται εκείνες που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφισταμένων.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικού προγράμματος και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising οποιασδήποτε μορφής), ενώ οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κυμαίνονται από 40% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια όπου δραστηριοποιείται, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ. κατά 25%. Οι δαπάνες αυτές πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 έως και 100.000 ευρώ για το Εμπόριο και της Υπηρεσίες και για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν, εκτός από ίδιους πόρους, να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό. Το δάνειο είναι δυνατό να υποστηρίζεται από χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως:
- Παροχή εγγύησης του ΕΤΕΑΝ για τη λήψη επενδυτικού δανείου ή εγγυητικής επιστολής.
- Παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Blog Widget by LinkWithin