Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Οχι διακοπή ρεύματος στους ευπαθείς

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013


Απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, ενώ υποχρεωτικά θα γίνονται ειδικοί διακανονισμοί για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος σε όσους αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ετοίμασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος απέστειλε το κείμενο στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εκδοθεί και να έχει νομοθετική ισχύ.
Ο νέος κώδικας διέπει τις συναλλαγές των καταναλωτών και της ΔΕΗ, όπως και των ιδιωτών προμηθευτών που μπαίνουν στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους λεγόμενους ευάλωτους πελάτες (οικονομικά ασθενείς, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καταναλωτές άνω των 70 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.) ορίζεται ότι η προθεσμία εξόφλησης των λογαριασμών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 μέρες.
Θα τους δίνεται επίσης η δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηνιαία δόση που να μην ξεπερνά το 50% της μηνιαίας δαπάνης για το ρεύμα. Για την ίδια κατηγορία οι προμηθευτές ρεύματος δεν θα δίνουν εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης το διάστημα Νοεμβρίου - Μαρτίου και Ιουλίου - Αυγούστου. Για όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος.
Για τους υπόλοιπους μικρούς πελάτες, οικιακούς και μη οικιακούς, ο κώδικας της ΡΑΕ προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα μπορούν να κάνουν ειδικές δόσεις για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Εξάλλου, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος θα μπορούν να διαμορφώνουν ειδικές διαφορετικές τιμές για ώρες κατανάλωσης μέσα στο 24ωρο.


ΕΘΝΟΣ