Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013


Η κρίση στην Ελλάδα και η πορεία της μέσα στο 2013 απασχολεί τα πρώτα - για το νέο έτος - δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, με τους συντάκτες και αναλυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί εφιστώντας την προσοχή στις γερμανικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας διαφαίνεται με φόντο τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Economist, καθώς η χώρα μας πλασάρεται σε πολύ χαμηλή θέση, όσον αφορά τις καταλληλότερες συνθήκες για τη γέννηση παιδιών το 2013, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές συνθήκες, την κρίσή και τις πολιτικές λιτότητας.
“Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει” γράφει η Guardian αναφέροντας τις Πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ότι “η οικονομική κρίση απέχει πολύ από το τέλος της”. “Το 2013, θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα, μέσα στην οποία θα καθοριστεί αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη”, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι “οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ελλάδας”.
Όπως σημειώνει “έπειτα από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, υποδέχεται το 2013 με την ανεργία να αγγίζει το 26% και έναν στους τρεις πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”.
Σύμφωνα με την Guardian, “οι αναλυτές μιλούν για έναν χρόνο ο οποίος θα αποτελείται από δύο μέρη, ενώ οι γερμανικές εκλογές αναμένεται να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτόν”.
Στη Die Welt ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Χένρικ Μ. Μπρόντερ υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα πάθη των Ελλήνων, ότι αντί να βοηθά σκέφτεται το ίδιον όφελος και καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν επιτέλους ευσπλαχνία για την Ελλάδα, η οποία μέσω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που της επιβάλλεται από την τρόικα οδηγείται στην οικονομική εξόντωση.
Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα του Χότζα που άφηνε νηστικό το γάιδαρό του προκειμένου να κάνει οικονομία και όταν εκείνος πέθανε από την πείνα μονολόγησε “τι κρίμα, πέθανε εκεί που είχε αρχίσει να συνηθίζει χωρίς φαγητό”.
Ο κ. Μπρόντερ κάνει τον παραλληλισμό: ο Χότζας είναι η τρόικα και ο γάιδαρός του η Ελλάδα. “Η Ελλάδα οδηγείται στο θάνατο μέσω της λιτότητας και μάλιστα από αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάστασή της”.
Δεν παραλείπει επίσης να κατηγορήσει τη Γερμανία για την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για την αγορά τους και τον φαύλο κύκλο της χρηματοδότησης της χώρας με σκοπό να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα των πωλητών και των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Γερμανό σχολιαστή, τα δισεκατομμύρια της βοήθειας “μετακινούνται από εδώ και από εκεί, από τον έναν λογαριασμό στον άλλον και από τη μία τράπεζα στην άλλη προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια που διασφάλισε η Ελλάδα και προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση, όχι της ελληνικής οικονομίας, αλλά των τραπεζών”.
Σε άρθρο του στη γερμανική Handelsblatt o Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς εκτιμά ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2013 και αναφέρεται ιδιαίτερα στις οικονομικές δυσχέρειες της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες - όπως λέει - “βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου”.
Παρά την επιτυχημένη διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και φέτος, με τις όποιες σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τις γερμανικές εκλογές, εκτιμά τέλος η “δεξαμενή σκέψης” Open Europe.