Τόμσεν: Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων - e-theseis.gr

Θέσεις εργασίας και όχι μόνο...


Post Top Ad

google.com, pub-9626582101319004, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Τόμσεν: Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Αυστηρό μήνυμα στέλνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα. “Κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις” αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή λέει ενώ παραδέχεται οτι το Ταμείο ήταν υπεβολικά αισιόδοξο.
Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει ως  “Ζωτικής σημασίας” την πάταξη της φοροδιαφυγής και τονίζει πως για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης.

"Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τόμσεν, τα στοιχεία που οδηγούν στην αδυναμία είσπραξης των φόρων είναι τα κεκτημένα συμφέροντα, η έλλειψη ηγεσίας και οι ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις. Όπως αναφέρει "κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

Ο κ. Τόμσεν παραδέχεται πως ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, όπως υποστηρίζει, θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

"Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους προγραμματικούς της στόχους", καταλήγει.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα εξηγεί σε συνέντευξή του γιατί κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις και ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα:

Ο Προϋπολογισμός τώρα απειλείται από απλήρωτους φόρους γιατί ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα να τους πληρώσει. Αυτό σας ανησυχεί;
Αν τα πράγματα δεν κινηθούν γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

Οπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, μέχρι σήμερα η προσαρμοστική προσπάθεια των Αρχών επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και πάρα πολύ λίγο στην περικοπή των μη διακριτικών δαπανών και στη βελτίωση της είσπραξης φόρων. Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα η άρση των εκτεταμένων εμποδίων στον ανταγωνισμό που συνεχίζουν να βλάπτουν την οικονομία.

Μπορεί να βγει από την κρίση η Ελλάδα χωρίς πρόσθεση στήριξη από την Ευρώπη; Αν η Ελλάδα τελικά δεν πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να εκπληρώσει η Ευρώπη τη δέσμευση της για τη σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% μέχρι το 2020 και πολύ πιο χαμηλά από το 110% μέχρι το 2022.

Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους προγραμματικούς της στόχους. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως παρά τις ισχυρές μακροοικονομικές αντιξοότητες, η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad


google.com, pub-9626582101319004, DIRECT, f08c47fec0942fa0