Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Φυσικό αέριο Vs Πετρέλαιο

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012


Με εξοικονόμηση που θα ξεπερνάει το 35% θα ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος το τελευταίο τρίμηνο του 2012 για τους χρήστες του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική.

Tο φυσικό αέριο συνεχίζει να αποτελεί τη βέλτιστη, πιο αποδοτική και συμφέρουσα λύση κι έρχεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να ανακουφίσει τις χιλιάδες των καταναλωτών που προβληματίζονται από την επικείμενη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο και αναζητούν μία λύση που δε θα επιβαρύνει περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Με λιγότερο άγχος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα κυλήσει ο φετινός Χειμώνας. Ενδεικτικά, για το πρώτο τρίμηνο της περιόδου θέρμανσης στην Αττική (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012) σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με αυτή του πετρελαίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΠΑ Αττικής έχει αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από την εγχώρια τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου λόγω της αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.


Παράδειγμα Εξοικονόμησης Πολυκατοικίας με Φυσικό Αέριο
 Πολυκατοικία 13 διαμερισμάτων (εγκατεστημένη ισχύς 200.000kcal/h)Ετήσια κατανάλωση πολυκατοικίας (ενεργειακό ισοδύναμο)Ετήσιο κόστος πολυκατοικίας* Ετήσιο κόστος ανά διαμέρισμα
 Φυσικό Αέριο 9.170 κυβ. μέτρα 8.436€ 648€
 Πετρέλαιο Θέρμανσης 10.020 λίτρα 14.529€ 1.117€
 Εξοικονόμηση  42% εξοικονόμηση με το φυσικό αέριο (6.093€)
Αν υποθέσουμε ότι το ενδεικτικό κόστος μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης σε φυσικό αέριο:  €4.500 συμπ. ΦΠΑ
-> Χρόνος απόσβεσης: λιγότερο από 1 έτος + δυνατότητα αποπληρωμής μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΠΑ Αττικής σε 18 ή 30 δόσεις


*Τιμή φυσικού αερίου Σεπτεμβρίου = 0,080€/kWh (συμπ. ΦΠΑ)
Εκτιμώμενη τιμή πετρελαίου θέρμανσης (με νέο ΕΦΚ) = 1,45€/λίτρο (συμπ. ΦΠΑ)

Παράλληλα, η ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε το νέο πακέτο προσφορών που τίθεται σε ισχύ από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα:

1) Εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης με κέρδος έως €775

Εκπτώσεις από 50% – 100% είναι διαθέσιμες στα τέλη σύνδεσης, όπου ήδη υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου για κεντρικές θερμάνσεις, αυτόνομες συνδέσεις και επαγγελματίες:

• 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης για κεντρικές θερμάνσεις (αξία έκπτωσης €775) κτιρίων με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000kcal/h ή για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων (αυτόνομες θερμάνσεις) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 170.000kcal/h ανά νέο παροχετευτικό αγωγό.

• 50% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h ή για 5 και άνω αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων (αυτόνομες θερμάνσεις) ανά νέο παροχετευτικό αγωγό.

• Επίσης για τους επαγγελματίες ισχύει 100% έκπτωση σε επαγγελματίες με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 200.000kcal/h για χρήση θέρμανσης και σε επαγγελματίες με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 100.000kcal/h για χρήση παραγωγικής διαδικασίας, ενώ δίνεται 50% έκπτωση σε όλους τους επαγγελματίες με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 50.000kcal/h.

2) Χρηματοδότηση εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου

Επίσης, για την ίδια περίοδο τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου απευθείας από την ΕΠΑ Αττικής.

Σύμφωνα με αυτό, μια πολυκατοικία μπορεί να συνδεθεί με το φυσικό αέριο χωρίς να προκαταβάλει κανένα ποσό για την εγκατάσταση θέρμανσης, ενώ το κόστος θα αποπληρωθεί απευθείας στην ΕΠΑ Αττικής σε διμηνιαίες δόσεις (18 ή 30) πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης.

H χρηματοδότηση ισχύει για κτίρια με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα άνω των 140.000kcal/ kcal/h. Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα του κτιρίου και καλύπτει ποσό μέχρι και €12.300 συμπ. ΦΠΑ.



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου