Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια του εξωτικού καρυδιού πεκάν

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016Το πεκάν περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

Το εξωτικό πεκάν από τη Βραζιλία μπορεί να παραμένει μια άγνωστη καλλιέργεια στη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια θέση στην «οικογένεια» των ξηρών καρπών που κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγορά.
Μοιάζει με το καρύδι και η εγχώρια κατανάλωση καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από Αμερική και τρίτες χώρες.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που καθιστά ελκυστική την καλλιέργεια πεκάν είναι ότι δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που καθιστά ελκυστική την καλλιέργεια του πεκάν στη χώρα μας είναι ότι θεωρείται μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, αφού δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, ενώ δεν χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων.

Νωποί και ξηροί
Στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται ακόμη συστηματικά. Οι καρποί του πεκάν μοιάζουν με τους καρπούς της καρυδιάς και μπορούν να καταναλωθούν ως νωποί αλλά και ως ξηροί καρποί, ενώ χρησιμοποιείται και στη μεταποίηση για εξαγωγή ελαίου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη φαρμακευτική.

Η ψίχα του καρυδιού του πεκάν είναι πολύ πλούσια κυρίως στις βιταμίνες Α και Ε. Το πεκάν γίνεται δέντρο μεγάλης ανάπτυξης που μπορεί να φθάσει τα 35 μέτρα ύψος και μπορεί να ζήσει πολλά έτη - ίσως και πάνω από τα 120 έτη.
Το πεκάν μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα μέχρι -18ο C και το καλοκαίρι μέχρι 45ο C.
Εχει όμως ευαισθησία σε παγετούς ανοίξεως, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η νεαρή βλάστηση, αλλά κυρίως τα μικρά καρύδια, στους -2ο C. Το πεκάν γενικά προτιμά περιοχές χωρίς παγετούς.
Η γεύση των καρυδιών του πεκάν μοιάζει με εκείνη του καρυδιού. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και γι’ αυτό είναι πολύ καλός καρπός για τη μείωση της χοληστερίνης.
1.500 ευρώ το στρέμμα

Οι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν -όπως μας επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- κυμαίνονται από 70 έως 120 κιλά σε ηλικία 15 ετών, δηλαδή 700-1.200 κιλά το στρέμμα σε καρύδια με τους φλοιούς τους, που μπορούν να δώσουν 250-400 κιλά ψίχας το στρέμμα.
Υπολογίζοντας μια τιμή της ψίχας των καρυδιών στα 7-10 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια του πεκάν μπορεί να δώσει ακαθάριστα έσοδα που ξεκινούν από 1.500 ευρώ το στρέμμα.
Το δέντρο του πεκάν είναι εύρωστο και οι διαστάσεις του μπορούν να φθάσουν τα 25-35 μέτρα σε ύψος και 15-30 μέτρα σε διάμετρο.

«Για να υπάρξει ικανοποιητική επικονίαση των ανθέων του πεκάν -σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο- καλό είναι να φυτευτούν στο ίδιο χωράφι δύο ποικιλίες ώστε να έχουμε σταυρογονιμοποίηση, με αποτέλεσμα τα καρύδια που παράγονται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ψίχας. Το φυτό αυτό είναι ανεμόφιλο, δηλαδή η μεταφορά της γύρεως γίνεται με τον άνεμο και όχι με τα έντομα».


ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΕ ΑΖΩΤΟ
Πού μπορεί να φυτευτεί, οι ποικιλίες και οι αποδόσεις
Το δέντρο πεκάν πρέπει να ποτίζεται σε ολόκληρη τη βλαστική περίοδο
Η αμερικανική ποικιλία Mahan είναι εκείνη που δίνει τις καλύτερες αποδόσεις και αποτελεί την πιο εμπορική ποικιλία. Εχει μέτρια έως υψηλή ευρωστία και πυκνό φύλλωμα. Ο καρπός της είναι μεγάλος (42mm μήκος) και έχει μέσο βάρος 7-8 g/καρύδι. Η απόδοση του πεκάν σε ψίχα είναι 55%. Ο φλοιός του καρυδιού είναι λεπτός και με εύκολο διαχωρισμό από το εξωτερικό περίβλημα.

Η ποικιλία Elisabeth είναι εύρωστη, όμως δεν έχει τόσο πυκνό φύλλωμα όσο η προηγούμενη ποικιλία, ούτε το καρύδι της είναι τόσο ογκώδες (36mm), ενώ έχει μέσο βάρος καρυδιού 8 g.
Τα φυτά του πεκάν φυτεύονται σε διαστάσεις 10Χ10m μέχρι 11Χ11m λόγω του μεγάλου μεγέθους που αναπτύσσουν αλλά και των μεγάλων αναγκών τους σε ηλιακό φως.
Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, λόγω του μεγάλου μήκους που έχουν οι ρίζες του, πρέπει να ανοίγονται λάκκοι βάθους τουλάχιστον 1,5m ώστε να αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα.

Η ανάπτυξη της βλάστησης του πεκάν διακρίνεται σε δύο περιόδους έντονης δραστηριότητας, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η φωσφορο-καλιούχα λίπανση πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή των καρπών το φθινόπωρο. Το πεκάν είναι απαιτητικό σε άζωτο. Η αζωτούχος λίπανση δίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση δίνεται κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και η δεύτερη το καλοκαίρι (Αύγουστο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτό του πεκάν είναι ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδαργύρου, που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό ροζέτας στο άκρο του βλαστού.

Είναι απαιτητικό σε νερό και γι’ αυτό πρέπει να ποτίζεται σε ολόκληρη τη βλαστική περίοδο. Τις μεγαλύτερες ανάγκες του σε νερό τις έχει τους δύο πρώτους μήνες της βλαστικής περιόδου του αλλά και αργότερα κατά την περίοδο που μεγαλώνει ο όγκος των καρυδιών.


ethnos.gr
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου